Twee doden en meer dan vijftig miljoen euro schade door op zes na zwaarste storm ooit gemeten

Een groot deel van Nederland werd donderdag overvallen door een zware westerstorm. Deze op zes na zwaarste storm ooit gemeten ontwrichtte het verkeer en richtte veel schade aan. Er vielen twee doden. Het treinverkeer lag grotendeels plat.

Maaike Vos
Platte daken van zo'n tien huizen in Dordrecht zijn weggeblazen door de storm. Beeld anp
Platte daken van zo'n tien huizen in Dordrecht zijn weggeblazen door de storm.Beeld anp

Net geen orkaan

Het KNMI had 's ochtends code rood afgekondigd voor de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel en het IJsselmeergebied. Er was sprake van windsnelheden tot 130 kilometer per uur. Bij Hoek van Holland werd windkracht 11 gemeten. Met snelheden van 30,5 meter per seconde was hier net geen sprake van een orkaan. Pas aan het einde van de middag was code rood nergens meer van kracht.

Een 62-jarige man uit Enschede overleed nadat een boom op zijn auto waaide. In Olst kwam een 62-jarige vrachtwagenchauffeur om het leven nadat hij uit zijn voertuig was gestapt om een tak van de weg te halen. Een andere tak brak juist op dat moment af en viel op hem. Bij een val door een plexiglasconstructie in het Gelderse Vuren overleed een 66-jarige man en raakte een 34-jarige man zwaargewond. De arbeidsinspectie en recherche onderzoeken of dat ongeluk iets te maken heeft met de storm.

In Rotterdam waaiden lege zeecontainers omver door de storm. Beeld anp
In Rotterdam waaiden lege zeecontainers omver door de storm.Beeld anp

Verkeershinder

Het openbaar vervoer lag grotendeels plat. De NS staakte al het treinverkeer rond 11 uur. Eerder waren tramdiensten in Den Haag en Amsterdam al uitgevallen. Vanaf 16 uur gingen er weer enkele treinen rijden, maar de NS raadde reizigers toch aan op zoek te gaan naar alternatief vervoer. Via de hashtag StormPoolen probeerden gestrande reizigers elkaar op weg te helpen. ProRail heeft meer dan 150 schademeldingen gekregen. Het gaat om kapotte bovenleidingen en bomen op het spoor.

Schiphol annuleerde zo'n 320 vluchten en aan het eind van de ochtend was er even helemaal geen vliegverkeer meer mogelijk van en naar de luchthaven. Inmiddels komt het vliegverkeer weer langzaam op gang.

Op de wegen veroorzaakten gekantelde vrachtwagens en aanhangers de grootste problemen. Vooral bij bruggen liep het verkeer hierdoor vast. Rijkswaterstaat riep automobilisten op hun reis uit te stellen. Verkeer van het noorden van het land naar het zuiden was lange tijd bijna niet mogelijk. Bergingsbedrijven konden de gekantelde voertuigen in sommige gevallen niet van de weg halen vanwege de harde wind. De ANWB verwacht een normale avondspits.

Gestrande treinreizigers op Utrecht Centraal. Beeld anp
Gestrande treinreizigers op Utrecht Centraal.Beeld anp

Schade

Door het hele land is er flinke stormschade. Een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars zei tegen het ANP te schatten dat het gaat om meer dan vijftig miljoen euro. In onder meer Rotterdam en Egmond aan Zee waaiden daken van huizen. In het Oosten van het land kwamen enkele tientallen huishoudens zonder water te zitten omdat omgewaaide bomen de waterleidingen hadden beschadigd. Een bus van de Groningse vervoerder Qbuzz belandde in het Pekelderhoofddiep.

In de categorie klein leed sloten ook nog enkele dierentuinen, zoals Dierenpark Amersfoort, Ouwehands Dierenpark in Rhenen en Burgers' Zoo in Arnhem. In de Efteling bleven veel buitenattracties, zoals de achtbanen, gesloten.

null Beeld anp
Beeld anp

Liveblog westerstorm
De storm die vandaag over Nederland trok legde het openbare leven grotendeels plat. Lees hier ons liveblog terug.

'Het besef dat de Nederlandse burger ooit natte voeten kan krijgen, is er te weinig'
Nederland werd zwaar door de storm getroffen, maar de voeten bleven droog. Zijn we berekend op een nieuwe waterramp?

Westerstormen volgen kan alleen dankzij de regionale omroepen
Wil je een dag als die van vandaag goed monitoren, dan kun je niet zonder de regionale omroepen, stelt Bert Wagendorp. Die hebben mensen op de plaatsen waar het gebeurt - in Hilversum hebben ze toch de neiging naar de geijkte plekken te gaan voor een stormimpressie.

null Beeld Pauline Niks
Beeld Pauline Niks
Meer over