Twee broers en een ijsman

DoorRik Nijland

'Het valt me op dat veel mensen hier in Bolzano, ook de directrice van het museum, net als Ötzi een beetje naar beneden gestoken neus hebben. Ik weet niet of er een rechtstreeks verband is, maar dat zal misschien duidelijk worden als het onderzoek klaar is van zijn genetisch materiaal en de verwantschap met huidige bevolkingsgroepen. Daar zijn ze al flink mee op streek', vertelt Adrie Kennis vanaf zijn hotelkamer net buiten de Noord-Italiaanse stad.


Samen met zijn eeneiige tweelingbroer Alfons - Ad en Al in de wandelgangen - was hij deze week in Bolzano om het pièce de résistance af te leveren voor een tentoonstelling in het Südtiroler Archäologiemuseum, gewijd aan de beroemdste zoon van de streek: de ijsman Ötzi. Half september is het twintig jaar geleden dat bergbeklimers in de Ötztaler Alpen diens mummie vonden, op 3.200 meter hoogte, net aan de Italiaanse kant van de grens met Oostenrijk.


De ongeveer 50-jarige man uit de Nieuwe Steentijd, was na 5.300 jaar in het gletsjerijs uitzonderlijk goed geconserveerd. Bovendien had hij tot vreugde van de archeologen wapens bij zich, kleding aan en kwamen er tal van andere gebruiksvoorwerpen aan het licht. Op de maandag geopende tentoonstelling in Bolzano over twintig jaar wetenschappelijk en publicitair wel en wee rond de vondst maakte Ötzi zijn comeback, vanuit een atelier in Arhem.


Daar werkten de broers Kennis, van oudsher illustratoren, vijf maanden lang aan het herscheppen van de gletsjerman. 'Een jaar of zes geleden zijn een aantal van onze reconstructies in Bolzano gebruikt bij een expositie over de evolutie van de mens. Ze kenden hier ons werk dus', vertelt Adrie, op de vraag waarom juist zij deze opdracht kregen. Sindsdien is de ster van de broers rijzende: grote tentoonstellingen in Duitsland; Wilma, een in Arnhem herboren vrouwelijke Neanderthaler sierde de cover van National Geographic; het tijdschrift Science besprak hun werk. 'Men vindt dat wij karakter leggen in onze reconstructies; daarom zijn we waarschijlijk ook hiervoor gevraagd.'


Meer over