Twee arrestaties wegens lekken in Vaticaan

Twee leden van een commissie van paus Franciscus zijn aangehouden wegens het lekken van vertrouwelijke informatie naar de pers. Dat heeft het Vaticaan maandag bekend gemaakt. Het gaat om pr-expert Francesca Immacolata Chaouqui en de Spaanse priester Lucio Angel Vallejo Balda.

Paus Franciscus in de Paul VI audiëntiezaal in Vaticaanstad. Beeld afp
Paus Franciscus in de Paul VI audiëntiezaal in Vaticaanstad.Beeld afp

Beiden maakten deel uit van een pauselijke commissie, door paus Franciscus kort na zijn verkiezing in 2013 in het leven geroepen om hem te adviseren over economische en bureaucratische hervormingen in het Vaticaan. Het lekken van vertrouwelijke informatie en documenten is strafbaar onder een door paus Franciscus aangenomen wet.

De aanhoudingen komen vlak voor de publicatie van twee boeken, waarin volgens de uitgevers nieuwe informatie zou staan over schandalen omtrent het reilen en zeilen achter de schermen van de Romeinse Curie: Merchants in the Temple van Gianluigi Nuzzi en Avarice van Emiliano Fittipaldi. Het Vaticaan noemt de publicaties 'een ernstig verraad van het vertrouwen van de paus' en beschuldigt de auteurs ervan misbruik te maken van 'de ernstig illegale daad van het overhandigen van vertrouwelijke documenten.'

Volgens een woordvoerder wordt Vallejo Balda nog vastgehouden in een cel in Vaticaanstad. Chaouqui is maandag weer vrijgelaten nadat ze had toegezegd mee te werken aan het onderzoek.

Paus Benedictus

Het is niet de eerste keer dat het Vaticaan in verlegenheid wordt gebracht door lekkend personeel. De voormalige butler van Franciscus' voorganger paus Benedictus werd in 2012 gearresteerd na het doorgeven van vertrouwelijke documenten in het 'VatiLeaks'-schandaal. Volgens geruchten zou dit de reden zijn geweest dat Benedictus er als eerste paus sinds eeuwen de brui aan gaf. Gianluigi Nuzzi schreef naar aanleiding van de gelekte documenten destijds het boek Zijne Heiligheid over.

undefined

Meer over