Twee agenten Warmoesstraat komen wellicht uit voorarrest

Twee politieagenten van het Amsterdamse bureau Warmoesstraat, die betrokken waren bij de dood van de dakloze Adry van Driel, worden vandaag vrijwel zeker uit voorlopige hechtenis ontslagen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De raadkamer heeft de zaak dinsdag behandeld en maakt vandaag de beslissing bekend. De schorsing uit voorlopige hechtenis betekent niet dat strafrechtelijke vervolging van de baan is. Het zal evenwel nog geruime tijd duren alvorens het eventueel tot een rechtszaak komt. Naar verluidt is het justitieel onderzoek nog lang niet afgerond.

Op 22 september overleed de 48-jarige Adry van Driel uit Almelo, nadat hij hardhandig uit het bureau Warmoesstraat was verwijderd. Waarschijnlijk overleed de man aan de gevolgen van schedel- en hersenletsel. Van Driel had op het politiebureau diverse malen overlast veroorzaakt.

Justitie gaat ervan uit dat er drie agenten bij de zaak zijn betrokken. Een 39-jarige hoofdagent wordt doodslag ten laste gelegd, een 29-jarige collega wordt verdacht van zware mishandeling met de dood als gevolg en een 26-jarige hoofdagent wordt aangeklaagd voor dood door schuld.

Vorige week is de verwijdering van Adry van Driel uit bureau Warmoesstraat uitvoerig gereconstrueerd. Daarvoor was in Almere een deel van het politiebureau nagebouwd. De reconstructie, waarbij vele getuigen opnieuw werden gehoord, nam meer dan twaalf uur in beslag.

Meer over