tvrecensie

Toen ik een jaar of drie geleden als vaste tv-recensent van deze krant stopte, golden Matthijs van Nieuwkerk en Filemon Wesselink zo ongeveer als dé mannelijke rolmodellen van de beschaafde tv-wereld. Waarschijnlijk niet toevallig waren dat, athans op tv, beiden heel a-seksuele mannen: Matthijs praatte in beeld toen nooit over seks of over andere relatiegelateerde zaken, en waakt daar vanwege koudwatervrees of om imagotechnische redenen nog steeds voor. En Fiel deed het, zoals in Spuiten & slikken, bij uitstek altijd wel, maar dan weer op zo'n giebelende, tuttut-hoho-achtige metroseksuele manier dat hij meer schade toebracht aan de masculiene zaak dan dat hij er een sieraad voor was.

Maar hé, er is in de tussentijd kennelijk toch het een en ander veranderd. Ik bespeur, behalve in de samenleving, nu ook op televisie een terugkeer van de ouderwetse mannelijke robuustheid, en nog een politiek-correcte op de koop toe. Don Draper heeft er in Hilversum een paar boegbeelden bij gekregen.

In Tour du Jour (RTL7) komt elke avond wel een semi-vunzige mannengrap voorbij, zij het dan weliswaar nog tussen neus en lippen. Maar in een toch tamelijk hooggestemd ontmoetingsprogramma als Storm op komst (VARA) deed dj Dennis Weening maandag al weing moeite meer om zijn lustgevoelens voor CDA-Kamerlid Sabine Uitslag onder stoelen of banken te steken. Het had er althans sterk de schijn van dat hij, zelfs voor de camera, honderd keer liever met de blonde parlementariër op de stoffer was gegaan dan dat hij met haar over haar gevoelens en over het 'plan van God' moest praten.

En in het daaropvolgende Zij is van mij (VPRO) werd het aloude beest in de vent helemaal losgelaten. Waldemar Torenstra en Maxim Hartman praten in deze serie van acht afleveringen met gasten van eigen kunne over hoe zij tegen de wijffies, hun tieten, hun konten en dat eeuwige moeilijke gedoe van ze aankijken. En terwijl Veronica of een blad als Aktueel er hun vingers allang niet meer aan zouden durven branden, lijkt het hitsige onderwerp, met een dubbele achterwaartse radslag, helemaal op zijn plek bij de dwarse VPRO.

Dit dan met dank aan de uitstekende bezetting van de presentatorentafel, want Torenstra mag dan met zijn gestotter, zijn constante gnuif en zijn rubberen mimiek in de verte wel wat van Filemon weghebben, hij staat op het olympische mannenonderdeel geile praatjes/humor wel degelijk zijn mannetje. En Maxim Hartman is niet minder dan een revelatie in de manier waarop hij het uithangen van de 'vermoeide' penis ofwel de 'stijve joker' in een ijsemmer als de hoogste vorm van mannenlogica weet uit te dragen. Ook oud-scheidsrechter Dick Jol (het dominante 'zilverrug-type') en Arie Boomsma (het inschikkelijke 'bonobo-type') waren als gasten perfect getypecast.

Zouden dameskijkers er net zo luchtig en voluit om kunnen lachen als ik dat deed? Volgens Hartman kun je als man een vierdaagse cursus doorlopen om als vrouwen te leren denken en kijken. Zijn 'vrouwelijke' perceptie van Dick Jol: 'Licht-fout, maar ik zou het wel op je kunnen.' Dat dat ook voor Zij is van mij maar moge gelden.

Jean-Pierre Geelen is met vakantie. Deze week wordt hij vervangen door Wim de Jong, Volkskrant magazine-columnist en voormalig tv-recensent.

undefined

Meer over