TV-zenders gaan samenwerken met filmmakers

Bijna dertig televisiemaatschappijen hebben afgesproken te gaan samenwerken bij de produktie van low-budgetfilms. Met name filmers uit Derde-Wereldlanden kunnen van deze ontwikkeling profiteren....

ANP

ANP

ROTTERDAM

Redacteuren van de maatschappijen - onder andere uit Nederland de VPRO en de NPS en verder de BBC en Channel Four, het Amerikaanse ITVS, het Franse La7, TV Slovenia en TV Denmark - hebben tijdens de zogenoemde Cinemart, parallel aan het Filmfestival Rotterdam, tot samenwerking besloten.

Waarschijnlijk gaat dat in de vorm van een consortium. Als een tv-zender een film tegenkomt die hij geschikt acht voor uitzending, weet hij zich in principe verzekerd van financiële steun van de collega's in het consortium. Een film, al is die voor een laag bedrag van tussen de 500 duizend en 1,5 miljoen dollar te maken, komt tegenwoordig bijna niet meer tot stand zonder financiële steun van tv-maatschappijen. Tegelijkertijd steken Europese tv-bazen hun nek nauwelijks uit voor films met een onderwerp dat buiten Europa speelt. De redacteuren zochten daarom naar geestverwanten in filmkeuze om onafhankelijke filmmakers toch kansen te bieden.

Meer over