Tv-tips

JESSE HEIJNIS

Opium - Remco Campert Special

Zaterdag, Nederland 2, 22.35 uur

Remco Campert is geen fan van interviews geven, en al helemaal niet op tv. 'Remco ziet altijd een beetje op tegen het gedoe dat hoort bij een tv-optreden. Schminken, ontvangst, nog een kopje-dit of een glaasje-dat. Bij de tv neigt men altijd naar een lichte overdrijving wat het vertroetelen van een gast betreft', aldus goede vriend Jan Mulder deze week in de VARA Gids.

Opium heeft het hem wat dat betreft zo vertrouwd mogelijk gemaakt. Cornald Maas interviewt Campert in The Movies, zijn vaste bioscoop in Amsterdam. Niets moet. Roken mag.

Samen met Maas kijkt Campert terug op de invloed van zijn werk en de gevolgen van het ouder worden. De schrijver, dichter en publicist is inmiddels 83. Campert zegt niet meer elke dag te schrijven, maar kan zich tegelijkertijd niet voorstellen er ooit volledig mee te stoppen. En ondanks dat hij zich van binnen nog een 17-jarige voelt, denkt hij dat een boek als Het leven is vurrukkulluk nu niet meer uit zijn schrijfmachine zou komen. 'Dat vind ik heel vervelend, maar ik wil me niet meer overal met een grapje vanaf maken.'

Vrienden en fans Kees van Kooten, Jan Mulder, Alma Mathijsen en Corrie van Binsbergen komen aan het woord. Dat levert behalve veel bewonderende woorden, ook mooie anekdotes en typeringen op. Van Kooten noemt Campert 'de nationale kastanjes-uit-het-vuur-haler' en herinnert zich de invloed die Campert had op Van Kooten en de Bie: 'Als het Campertachtige, luchtige, ironiserende, vluchtige en parodistische er niet inzat, dan was het karwei nog niet af'.

Het uur van de Wolf: Het nieuwe Rijksmuseum

Zondag, Nederland 2, 17.05 uur (herhaling deel 2) en 20.25 uur (deel 3)

Volgende week zaterdag opent het Rijksmuseum na tien jaar verbouwen en veel onvoorziene vertraging dan eindelijk zijn vernieuwde deuren. In al die tijd liep filmmaker Oeke Hoogendijk mee met zijn camera. Maar wat begon als een enkelvoudige documentaire, groeide uit tot een epos in vier delen. Deel 1 en 2 waren drie jaar geleden al eens te zien, deze zondag volgt de première van aflevering 3.

De nieuwe directeur van het Rijksmuseum, Wim Pijbes, stort zich energiek op de bouw, vastbesloten om voor elkaar te krijgen wat zijn voorganger niet lukte. 'Ik ben meer met fietsers bezig dan met Rembrandt. Dat is mijn lot', verzucht hij.

Volgende week zondag volgt het vierde en laatste deel.

undefined

Meer over