Tv-tips

Op zoek naar God

Zaterdag, Nederland 3, 22.05 uur

Na onder andere Henny Huisman zoekt God en Op zoek naar God met Gordon, actrice Lizelotte van Dijk en judoka Dennis van der Geest, maakt de EO het 'help-een-BN'er-aan-de-Heer' dit tv-seizoen een tandje hipper en stuurt model Kim Feenstra, actrice Sanne Vogel, 'socialite' Christina Curry, presentatrice Lieke van Lexmond en rockzangeres Ryanne van Dorst (Elle Bandita) voor zeven dagen naar een klooster.

Daar wacht hen vooral stilte. Eenmaal per dag hebben ze een gesprek met hun geestelijk begeleider en verder mag alleen tegen de dagboekcamera worden gepraat. Een gouden zet, zo blijkt. Geen van de vijf jonge vrouwen lijkt ook maar een beetje op haar plaats in de wereld van rust en regelmaat. Feenstra zegt nooit stilte te hebben in haar hoofd, Van Lexmond kan niet tegen 'niets doen', Van Dorst is een wildebras en Curry valt bij de eerste stiltesessie in slaap. Vogel lijkt wel goed tegen de stilte te kunnen, maar heeft dan weer een grote aversie tegen het geloof. Na één leessessie typeert ze een bijbeltekst tot huilens toe als 'haatdragend'. Toch zijn de verwachtingen van te voren hooggespannen: 'Ik hoop dat er iets gebeurt waardoor ik voel dat er iemand altijd bij je is. Zodat je daarna nooit meer het gevoel hebt alleen te zijn', aldus Van Lexmond. Of de vijf vrouwen God daadwerkelijk hebben gevonden, weten we pas na vier afleveringen. Tot die tijd is het zwijgen, biechten en toch ook overleven.

College Tour

Zaterdag, Nederland 3, 23.15 uur

In deze onlangs ingelaste uitzending ontvangt Twan Huys de Italiaanse regisseur Bernardo Bertolucci (72), bekend van klassiekers als Last Tango in Paris (1972) en 1900 (1976). Ter promotie van zijn nieuwste film Io e te, bracht Bertolucci vorige week een bezoek aan International Film Festival Rotterdam.

Top Gear

Zondag, BBC 2, 21.00 uur

In deze nagelnieuwe Top Gear (seizoen 19, aflevering 2) maken Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May een grootse roadtrip door het westen van de Verenigde Staten. Een Lexus LFA, de nieuwe Dodge Viper en een Aston Martin Vanquish doen dienst als heilige koe. Fleetwood Mac drummer Mick Fleetwood is ditmaal de 'star in the Reasonably Priced Car'.

undefined

Meer over