Tv-tips

De ontmaskering van de vastgoedfraude

Zaterdag, Nederland 2, 21.05 uur


Tientallen miljoen euro's zouden oud-Bouwfondsdirecteur Jan van V. en zijn adviseur Nico V. tussen begin jaren negentig en eind 2007 hebben verduisterd. Vastgoed werd tegen zeer ongunstige prijzen gekocht en verkocht: het verschil verdween in de zakken van Van V. en V. Vorig jaar werden de mannen veroordeeld tot respectievelijk vier en twee jaar cel. De vierdelige miniserie De ontmaskering van de vastgoedfraude is een gedramatiseerde versie van hun verhaal.


Scenarioschrijvers Marc en Roeland Linssen baseerden zich op bestseller De vastgoedfraude van Vasco van der Boon en Gerben van der Marel en beginnen hun verhaal op het moment dat Ger van Woerden (Jan van V.) en Theo Frijn (Nivo V.) van hun bed worden gelicht. Via flashbacks wordt duidelijk hoe het duo te werk is gegaan.


Ger is het brein. Hij kan de goedlopende vastgoedzaak van zijn oom overnemen, maar bouwt liever zelf iets op en vraagt de hulp van de flamboyante Theo. 'Ik ben deskundige op het gebied van gebouwen en begrotingen. Theo weet alles van mensen', aldus Ger bij zijn benoeming tot directeur van het Bouwfonds, nog geen vier jaar later. Terwijl Ger koeltjes fraudeert, zorgt Theo met gouden horloges, motiverende praatjes en twee intimiderende bodyguards voor de nodige smeerolie.


In de rol van Theo zien we de onlangs onverwachts overleden Jeroen Willems. Over de doden niets dan goeds, en gelukkig hoeven we daar in dit geval niet zo ingewikkeld over te doen. Willems is met afstand het beste dat De ontmaskering van de vastgoedfraude te bieden heeft. Met zijn vieze paardenstaart en dito zonnebrilletje, Marsman-quotes en constante drugs- en alcoholconsumptie, is Theo een wandelend blok fout charisma. Willems speelt het even onderkoeld als explosief. Daar tegenover is acteur Ian Bok een wel heel erg vlakke Ger van Woerkom. Nu zal de echte Van V. ook geen clown zijn geweest, maar een beetje meer expressiviteit had de soms robotachtige Ger goed gedaan.


Everything or nothing: The Untold Story of 007

Zondag, Canvas, 20.40 uur


Mooie fragmenten en sterke anekdotes te over in deze documentaire over het succes van 50 jaar James Bond in de bioscoop. Onder anderen producent Barbara Broccoli, oud-president Bill Clinton en acteurs Roger Moore, Pierce Brosnan en George Lazenby verklaren de al vijf decennia durende zegentocht van 007.


Andere Tijden Sport

Nederland 1, 22.15 uur


Een reconstructie van de legendarische stunt die de voetbalamateurs van IJsselmeervogels uit Spakenburg in 1975 voorelkaar boksen: ze verslaan AZ en bereiken de halve finale van de KNVB-beker.


Meer over