Tv-tips

Pearl Jam 20

Zaterdag, Nederland 3, 20.55 uur

Pearl Jam vierde in 2011 zijn 20-jarig bestaan en gaf zijn hondstrouwe fans een cadeau in de vorm van Pearl Jam 20, een twee uur durende documentaire over twee decennia grunge met frontman Eddie Vedder, bassist Jeff Ament en gitaristen Stone Gossard en Mike McCready. Regisseur Cameron Crowe - vriend van de band, bij oud-muziekjournalist en bekend van rockfilm Almost Famous (2000) - beschikt over een schat aan uniek en nooit eerder vertoond materiaal, waaronder uren aan (amateur)concertbeelden en bijvoorbeeld het cassettebandje waarop een toen nog verlegen Vedder begin jaren negentig zijn eerste solo-demo opnam. Met dit archief op zak gaat de film netjes alle hoogte- en dieptepunten af. Van het eerste grote festivaloptreden op Pinkpop '92, met een cameo van Jan Douwe Kroeske aan wie een nog altijd overrompelde Vedder een reeks polaroids van het immense veld vol mensen laat zien, tot aan de tragische show op het Roskillde-festival van 2000, waarbij negen mensen door verdrukking om het leven komen.

Veel spannende ontwikkelingen maakt de band in 20 jaar tijd niet door. Pearl Jam staat aan de wieg van de grunge en blijft daar na een paar wilde jaren vriendelijk lachend staan. Voor niet-fans maakt dat de film er niet urgenter op. Het meest onvoorspelbare van Pearl Jam blijft hun setlist. Die is sinds de oprichting in 1990 elke avond anders.

Youp van 't Hek: Omdat de nacht/ Najib Amhali: Alles komt goed

Zaterdag, Nederland 1, 20.30 uur/ RTL4, 20.30 uur

Er is een kleine tv-oorlog op handen tussen Nederland 1 en RTL4. Na de medio februari uitgebreid in de media besproken overstap van Najib Amhali en Brigitte Kaandorp van de VARA naar RTL4, blijkt deze week dat de publieke omroep zijn grote namen niet zomaar laat gaan. Recht tegenover de eerste uitzendingen van Amhali en Kaandorp op RTL, respectievelijk deze en volgende week zaterdag, programmeert Nederland 1 op dezelfde tijdstippen herhalingen van theatershows van Youp van 't Hek en Jochem Myjer. Dat wordt kiezen.

Nieuwsuur vanuit Syrië

Zaterdag, Nederland 2. 22.00 uur

Een speciale uitzending van actualiteitenprogrammaNieuwsuur vanuit een vluchtelingenkamp in Syrië. Twan Huys praat op locatie met bewoners van het land, met Tineke Ceelen van de Stichting Vluchteling en met een vertegenwoordiger van het Rode Kruis in Damascus. 'Soms is het goed om ergens voor te kiezen, de urgentie van het nieuws te onderstrepen en dat ook in de vorm van je uitzending te laten zien', aldus hoofdredacteur Joost Oranje over de korte verhuizing naar Syrië.

undefined

Meer over