Tv-recensie: Is Gijp een martelaar van het vrije woord of een homofobe puber?

René van der Gijp ging verkleed als transgender. Niemand vond er niets van.

Het televisierecensententeam van de Volkskrant bestaat uit Hanna Bervoets, Gidi Heesakkers, Frank Heinen, Haro Kraak en, deze week, Julien Althuisius. Beeld
Het televisierecensententeam van de Volkskrant bestaat uit Hanna Bervoets, Gidi Heesakkers, Frank Heinen, Haro Kraak en, deze week, Julien Althuisius.Beeld

De verkleedpartij van René van der Gijp in VI vrijdagavond, waarbij hij de transgender Bo Van Spilbeeck parodieerde en zichzelf presenteerde als 'Renate', zorgde maandag nog steeds voor files bij de koffieautomaat. Niemand vond er niets van. De Telegraaf duikelde de transgender Monica op, die de ophef over Gijps grap maar overdreven vond. Hugo Borst schreef in het AD dat de hysterie rondom Gijp maar snel moest stoppen en in dezelfde krant zei televisierecensent Angela de Jong dat René van der Gijp en Johan Derksen durfden te zeggen wat anderen alleen maar denken. Zowel De Jong als Borst maakte een vergelijking met de foute humor uit De Luizenmoeder, en waarom dat allemaal wel kon en dat gebbetje van Gijp niet.

Die eigenaardige vergelijking kwam 's avonds terug in RTL Boulevard (toen VI-sponsor Toto het optreden al 'smakeloos' had genoemd, D66 excuses eiste van VI, Transgendernetwerk Nederland en COC sponsors vroegen zich terug te trekken en PvdA en GroenLinks zich bij die oproep hadden aangesloten). 'Waarom kunnen harde grappen in VI niet en in De Luizenmoeder wel?', vroeg presentator Beau van Erven Dorens zich af. En daar was ze weer, Angela 'de dingen die niet meer gezegd mogen worden of vakkundig worden weggepoetst, die worden daar gewóón weer gezegd' de Jong. 'De kramp waar wij nu met zijn allen inzitten, wordt af en toe lekker doorbroken door de heren van VI en de Luizenmoeder'. Ook Bridget deed haar zegje, net als cabaretier Jochen Otten, die zei dat het allemaal met 'intentie' te maken had. Verdorie, wisten we nog niet.

Bij DWDD, waar het donderdagavond allemaal begon met Van Spilbeeck, kondigde tafeldame Dieuwertje Blok aan dat het weliswaar heel verleidelijk was om iets over de 'miezerige mannetjes' te zeggen, maar dat ze er geen woorden aan vuil zou maken - om dat vervolgens toch uitgebreid te doen. 'Zij dachten heel leuk te zijn, maar het was absoluut geen humor. (...) Ik vond het afschuwelijk. Een flauwe, misplaatste grap. Homofoob. Het zijn gewoon hele kleine bange mannetjes, bang voor hun eigen mannelijkheid.' Matthijs van Nieuwkerk nam het nog even op voor de heren van VI, noemde het kwajongenswerk, 'vaak schaamteloos, in dit geval misschien zelfs smakeloos'. Aan tafel.

En de martelaren van het vrije woord zelf? Die zaten er gewoon weer. René van der Gijp vertelde dat hij door RTL was gevraagd duidelijk te maken dat hij niets tegen homo's, lesbiennes of transgenders had, NOU BIJ DEZE. Vervolgens dreigde hij half met een vertrek. 'Rot lekker op. Ik doe het nog drie maanden en dan kap ik er lekker mee joh. Zet ik in die laatste uitzending die pruik op.' Derksen toonde zich loyaal. 'Zolang als ik hier zit, zeg ik wat ik vind. Of ze halen me van de buis, of ze laten me mijn gang gaan.' Daarna ging het weer over voetbal. Eindelijk.

Meer over