Tv-hap

Tienduizend Nederlanders keken. Ze doorstonden een stroomstoring tijdens het kijkspel De Toverspiegel en het geblaf van een Bussumse straathond die live meeklonk....

De eerste televisie-uitzending van de NTS werd gevolgd door meer eerste uitzendingen. De AVRO op 5 oktober, de VARA op 9 oktober, de NCRV op 12 oktober en de KRO als laatste. Maar Eindhoven had al eerder tv gekeken. Philips verzorgde er al aan het einde van 1950 drie dagen per week korte uitzendingen. Honderden kijkers keken, maar Philips ging het natuurlijk bovenal om de technische kanten van de zaak.

De kranten hadden veel uit te leggen. Over 'later', wanneer de straalzender bij Lopik er zou zijn. Met tekeningen werd verduidelijkt hoe heel Nederland kon meekijken naar een voetbalwedstrijd die in het Olympisch Stadion in Amsterdam werd gespeeld.

De vragen kwamen. 'Worden we een huiselijk volk? Betekent dit de dood van de theaters? Zullen we niet ten prooi vallen aan een uiterste geestelijke luiheid nu heel de dag het kijkkastje zoveel verstrooiing geeft, dat zelfwerkzaamheid bijna uitgesloten lijkt?', peinst het Dagblad van Noord-Limburg.

En: 'Over enkele jaren plukt ook in uw huis een dak-antenne de wonderlijkste beelden zo uit de lucht en werpt ze op het projectiescherm van uw toestel. De wereld zal volkomen ineenschrompelen tot de plek, die uw huiskamer is. En maar kijken, kijken. . . met dezelfde critiekloosheid waarmee u nu reeds de hele dag hoort, hoort. . .'

Mr. J.M.L.Th. Cals, staatssecretaris van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, vroeg eind 1951 de net door hem geinstalleerde Televisieraad om advies. 'Zou de voorlopige zendtijd van drie uur per week voldoende zijn?'

Pas in het begin van de jaren zeventig deed de tv-maaltijd op grote schaal zijn intrede in de supermarkt. Iglo schotelde de consument zestien variëteiten voor, die alle uit drie componenten bestonden: groente, aardappelen en vlees of vis. Later kwamen daar exotischer gerechten bij, als de Franse vleesschotel en nasi. Van de drie-componentenmaaltijden zijn nog altijd de jachtschotel met rode kool en aardappelpuree en het varkenslapje met spinazie en gekookte aardappels ongekend populair, al geeft Iglo de aantallen niet prijs.

Nodig voor twee personen: 2 varkenslapjes van elk een ons, 1 eetlepel boter; 1 kilo spinazie, paneermeel, 1 eetlepel boter; 4 middelgrote aardappelen.

Aardappelen opzetten met wat water en gaar koken.

Spinazie een aantal keren wassen in ruim water. Met aanhangend water opzetten en de spinazie af en toe omleggen. Na 5 minuten laten uitlekken, kleinsnijden en er wat paneermeel en de boter doorroeren.

In een koekenpan de boter lichtbruin laten worden, het vlees om en om bruin bakken en regelmatig keren. Klaar na tien minuten.

Nanda Troost

Meer over