Tv-eiland bracht soap naar Nederland

Het REM-eiland bracht in 1964 commerciële televisie naar Nederland. Het eiland, dat ons bekendmaakte met soaps én reclame, is vanaf vandaag weer te bewonderen (met video).

Van onze verslaggever Annette Posthumus

Bezoekers kunnen het vanaf vandaag vanaf een afstand bezichtigen tijdens Delfsail, het jaarlijks terugkerend maritiem evenement dat tot zondag duurt. Woonstichting De Key redde het gevaarte vorig jaar van de sloop en wil het een nieuwe plek in het Amsterdamse IJ geven. Er komen een restaurant en radioschool in. Het bedrijf Heuvelman Ibis uit Delfzijl begint volgende week met de verbouwing. In het voorjaar van 2010 wordt het REM-eiland van Delfzijl naar Amsterdam versleept.

]]>

Amerikaanse utizendingen

De uitzendingen vanaf het eiland, dat op zes mijl voor de kust van Noordwijk lag, leidden tot grote opwinding in Nederland. Voor het eerst waren er Amerikaanse televisie-series te zien als 'de Onzichtbare man' en 'Mister Ed, het sprekende Paard'. Én er werd reclame uitgezonden ('damescorset Tima: meer dan prima!'). De vreugde was van korte duur, want de Tweede Kamer vond dat reclame-boodschappen niet ten koste van de 'geestelijkheid' mochten gaan. Met veel machtsvertoon werd het platform vier maanden na de eerste uitzending door mariniers ontruimd. Het eiland zou de jaren daarna dienst doen als meetstation van Rijkswaterstaat, waarna het in 2006 naar de wal werd gesleept.

Van de grandeur van het eiland is weinig over. Het rood-wit geblokte gebouw is vies en verroest. De palen waarmee het in zee stond zijn er afgezaagd. Radio-amateur van het eerste uur Jaap van Duin mocht woensdag een kijkje nemen in de lege ruimtes. Bij hoge uitzondering, want het is in zo'n slechte staat dat er geen publiek op mag. Hij is geschokt als hij binnenkomt. 'Het is echt helemaal uitgekleed, ik herken niets meer. Heel armoedig'. In 2006 was hij een van de laatste bezoekers van het eiland. Samen met twee andere radiofanaten zette hij er zijn zendaparratuur op. 'We hebben toen meer dan driehonderd verbindingen over de hele wereld gelegd', vertelt hij trots.

Dat het eiland van de sloop gered is, vindt hij mooi. 'Het is een stukje nostalgie. En ik heb begrepen dat het zoveel mogelijk in de oude staat hersteld wordt.'

Archieffoto van het REM-eiland, dat diende als tv-station. (ANP) Beeld
Archieffoto van het REM-eiland, dat diende als tv-station. (ANP)
Meer over