'Tv-burgemeester' Taranto weg door mafia-proces

Italiës eerste tele-burgemeester moet aftreden omdat hij te recht moet staan voor mafia-activiteiten. Maar Giancarlo Cito, die dank zij zijn tv-station in 1993 burgemeester werd van Taranto, mobiliseert zijn aanhang tegen deze vermeende samenzwering....

Van onze correspondent

ROME

Cito is de meest daadkrachtige burgervader die de grootste industriestad van Zuid-Italië, eens de hoofdstad van Groot-Griekenland, ooit heeft gehad. Hij lost de problemen eigenhandig op, bij voorkeur door er op los te slaan. Hij heeft het vooral gemunt op dieven en arme immigranten.

Het interesseert de Tarantijnen weinig dat Cito een rechtse knokploegleider is geweest, relaties heeft gehad met de mafia, al vier keer is veroordeeld en kort geleden onder toezicht is gesteld van de sociale dienst. Voor vier van de vijf Tarantijnen is hij een held omdat hij een doener is en de stad veilig heeft gemaakt.

Volgens dertien mafiaspijtoptanten, onder wie de beruchte ex-peetvader Salvatore Annacondia, is Cito lid geweest van de mafiaclan van de Modeo-broers. Die zou hem in de verkiezingen hebben gesteund. De beschuldiging dat Cito in 1990 vanuit zijn tv-studio's opdracht heeft gegeven tot een moord, is volgens justitie niet voldoende onderbouwd, de beschuldiging over zijn mafia-activiteiten wel.

Het besluit tegen Cito op 9 mei een proces te beginnen, houdt automatisch zijn schorsing als burgemeester in. Maar via zijn trouwe volgeling loco-burgemeester Mimmo De Cosmo, blijft hij voorlopig aan de macht.

Meer over