Tussen kip en kikker

Waldorfsalade met knoflook-kip
(voor 3 tot 4 personen)

TALLINA VAN DEN HOED

'De Britten aten eerder kikkerbillen dan de Fransen!', riepen de Britse kranten vorige week. Dit naar aanleiding van een etensrestenvondst uit het Mesolithicum. 'De Britten waren de Fransen 8.000 jaar vóór met het nuttigen van deze delicatesse!', jubelden de archeologen.

Met de vondst van kikkerbillenbotjes, botten van grote koeien en everzwijnen bestempelden de archeologen de mesolitische Brit tot gastronoom. In ieder geval die voorouder die bij het plaatsje Blick Mead bij Stonehenge woonde. Dit speciale dieet stond vast aan de wieg van Stonehenge, dat 5.000 jaar later werd gebouwd. Door het eten van kikkerbillen, het fastfood van het verleden, wilde je aan de rivier Avon grote stenen zo bij elkaar zetten, dat men duizenden jaren later nog gefascineerd zou zijn.

Je vraagt je af of er niet belangrijker dingen te onderzoeken zijn. Want kikkerbillen zijn best lekker, maar de bakermat van Stonehenge? In de jaren zeventig en tachtig zag je kikkerbillen nog geregeld op het menu van de gemiddelde bistro staan. Mijn moeder bereidde ze zelf en verbood mijn broer en mij te klieren met de sets beentjes, die wel wat weghadden van siliconen barbiebenen.

Tegenwoordig zie je ze niet meer. Je kunt ze bijna nergens meer kopen. Mensen eten tegenwoordig liever geen herkenbare stukjes dier. En kikkers zijn reuze zielig. Ze worden geproduceerd in Azië en daar wordt, zeker bij amfibieën, niet veel geïnvesteerd in pijnbestrijding bij de slacht. Gelukkig lijkt kikkerbillenvlees een beetje op kip. Het is witvlees, smaakt licht kippig en ook de structuur heeft wel wat van elkaar weg.

Dus maken we nu geen kikkerbillen, maar kipreepjes. En knolselderij en appel, want dat hadden ze in het Mesolithicum vast ook. Maar daar vindt men weer geen resten van. Groente heeft geen botjes. Best jammer. Wat zouden die oermensen erbij hebben gegeten, bij die kikkerbil?

Rasp de knolselderij en giet er kokend water overheen. Laat even staan, giet af en meng het met de in flinters gesneden appel. Meng dit met kleingemaakte walnoten, zout, peper en de mayonaise en laat het even in de koelkast staan.

Snijd de kippendijtjes in reepjes, bezout en bepeper het, besprenkel met citroensap en haal ze door de bloem. Meng boter met knoflook, zout, peper, peterselie tot kruidenboter. Bak de kippendijen in ruim hete olie in enkele minuten gaar en lichtbruin. Schik op elk bord wat waldorfsalade, wat kip en leg daar een ruime eetlepel kruidenboter op. Eet met toast of stokbrood.

Ingrediënten

Waldorfsalade

¿ knolselderij

2 jonagold appels

20 walnoten

zout, peper

4 el goede mayonaise (Bio+ of Hellman's)

Kip

3 kippendijfilets

zout, peper

citroensap

bloem

Kruidenboter

100 g boter

knoflook

zout, peper

peterselie

olie

undefined

Meer over