Tusk: anderhalf miljoen mensen illegaal naar EU

De Europese Unie gaat 'strakke' afspraken maken met Turkije om de migratiecrisis gezamenlijk aan te pakken. Daarop hamerden meerdere regeringsleiders en staatshoofden van de EU zondag voorafgaand aan de ingelaste top met Turkije in Brussel. Volgens EU-president Donald Tusk zijn er dit jaar 1,5 miljoen mensen illegaal Europa binnengekomen.

EU-president Donald Tusk waarschuwde om 'niet te naïef'' te zijn. Beeld EPA
EU-president Donald Tusk waarschuwde om 'niet te naïef'' te zijn.Beeld EPA

Ankara is bereid vanaf juni volgend jaar alle migranten terug te nemen die illegaal via Turkije de EU binnenkomen. In ruil daarvoor hoeven Turken die naar Europa reizen vanaf oktober 2016 geen visum meer aan te vragen. Dit akkoord zullen de 28 Europese regeringsleiders naar verwachting vanavond met de Turkse premier Davutoglu bezegelen.

De EU is ook bereid om de komende 2 jaar 'voorlopig' 3 miljard euro beschikbaar te stellen om de opvang van vluchtelingen in Turkije te verbeteren. Turkije moet op zijn beurt ervoor zorgen dat de grenzen dicht zijn zodat de stroom vluchtelingen naar Europa naar nul terugloopt.

Vluchtelingen vertrekken vanuit Izmir, Turkije naar Griekenland. Beeld Cigdem Yuksel
Vluchtelingen vertrekken vanuit Izmir, Turkije naar Griekenland.Beeld Cigdem Yuksel

Naïef

'Dit kost veel geld', erkende premier Mark Rutte. Of de EU en dus ook Nederland nog meer geld stort, 'dat zien we daarna wel'. Eerst zal Turkije zich moeten houden aan de gemaakte afspraken en met concrete resultaten moeten komen, zei Rutte. Ook de Belgische premier Charles Michel benadrukte dat er 'geen blanco cheque' naar Turkije gaat.

Rutte hoopt dat 'zo snel mogelijk' de uitvoering van de afspraken voor betere grensbewaking en opvangkampen zichtbaar is. Hij toonde zich 'gematigd optimistisch' dat het Europa en Turkije lukt de stroom vluchtelingen in te dammen.

Lees ook

Turkije neemt illegale migranten terug in ruil voor afschaffen visumplicht

In Izmir is elke vluchteling een klant. Ironisch genoeg houdt Duits geld deze smokkeleconomie mede draaiende. (+)

EU-president Donald Tusk waarschuwde om 'niet te naïef' te zijn. 'Turkije is niet de enige sleutel om de migratiecrisis op te lossen', zei hij. Hij wees er onder meer op dat de bewaking van de buitengrenzen van Europa een gezamenlijke EU-taak is. 'Wij kunnen die taak niet uit handen geven aan een ander land.'

Turkije kan naast financiële steun ook rekenen op een versnelling van gesprekken over toetreding en het visumvrij reizen van Turken naar de EU. Rutte verzekerde dat dit niet ten koste gaat van alle gestelde criteria.

Griekenland en Cyprus maakten vrijdag echter bezwaar tegen deze 'turbo' op de toetredingsonderhandelingen. Diplomaten verwachten echter dat beide landen zondagavond toch akkoord gaan.

Turkse agenten tijdens een protest van Syrische vluchtelingen aan de grens met Syrië. Beeld Alessio Mamo
Turkse agenten tijdens een protest van Syrische vluchtelingen aan de grens met Syrië.Beeld Alessio Mamo
Meer over