Turnster Thorsdottir beweegt als een ballerina

Vloeroefeningen zijn bijna altijd stampende series van salto's en andersoortige sprongen. Tot de Nederlandse Eythora Thorsdottir de turnhal binnenkomt en de vloer betreedt. Zij beweegt, raadgegeven door haar coach en choreograaf Patrick Kiens, als een ballerina over het plankier. Gratie heeft een gezicht in de turnhal.

Eythora Thorsdottir Beeld anp
Eythora ThorsdottirBeeld anp

Zondag was de 17-jarige turnster ook weer actrice, artieste en acrobate in een. Ze gooide er een schitterende vrije oefening uit, waarin haar gracieuze voetenwerk en verbeeldingskracht als altijd opvielen. Het draaide in haar kür om een vampier die uit de dood opstond; zulke zaken verbeeldt zij.

De kleine diva, kind van IJslandse ouders, kreeg tijdens de kwalificatie de toestelfinale in zicht; dat voelde ze aan de vorm waarmee ze over de verende vloer vloog. Bij de derde sprongserie ging het toch nog mis. Ze miste voor haar 'arabier flikflak tweeënhalve schroef', een hoog gesprongen combinatie, juist wat tempo.

'Ik wilde echt voor de finale gaan. Dan moet je 'm sticken. Ik had iets te weinig rotatie', was haar technische uitleg.

Bipslanding

Haar voeten schoven onder het lijf vandaan. Bipslanding heet dat. Met aftrek van een vol punt tot gevolg. 'Er was even een shitmomentje', sprak de jonge vrouw die graag in het toernooi nog was opgetreden temidden der besten van de wereld. Haar score van 13,633 zou met het verloren punt erbij rond de achtste plaats van de kwalificatierangschikking zijn gekomen. De beste acht gaan door naar de toestelfinale van volgende week.

De troostprijs voor Thorsdottir werd een plaats in de meerkampfinale. 'Daar ga ik mijn revanche halen', sprak ze, terugdenkend aan de superoefening met één minpuntje.

De beste 24 treden donderdag in die meerkampfinale aan voor de opvolging van Gabby Douglas, de Amerikaanse die in Londen (2012) de beste allroundster was, maar zich zondag niet bij de beste twee Amerikanen wist te plaatsen. Elk land mag slechts twee vertegenwoordigers in die wedstrijd afvaardigen.

Flitsstart

De Amerikaanse termen vliegen in het jargon van Eythora Thorsdottir voorbij. Als je een oefening sterk uitvoert, dan 'hit' je hem. Landen is sticken, alsof er lijm onder de voeten is gesmeerd, zonder nahupje. En als ploeg hoor je in de flow te komen. Het laatste woord werd ook gebruikt om terug te denken aan de WK in Glasgow toen de Nederlandse ploeg zich onder de topacht van de wereld schaarde en zich direct voor de Olympische Spelen plaatste.

'We hebben het gevoel van Glasgow hier doorgetrokken. Ook daar was het op brug starten en meteen sterk door naar balk', aldus Thorsdottir, die een flitsstart afleverde op dat eerste toestel.

Drie dagen voor de wedstrijd was ze nog hard in aanraking gekomen met een van de liggers. 'Bij een paksalto belandde ik met mijn kin op de ligger', zo verklaarde zij het wondje aan de onderkant van haar kin. Het was op de tv-beelden zichtbaar. 'O nee', riep Thorsdottir theatraal. Ze was met make-up in de weer geweest om andere blauwe plekken weg te werken. Haar mooie gebit was gespaard gebleven, wel was haar tandvlees iets naar onder gedrukt.

Ze noemde dat 'een vlekje'. Ze speelde haar toekomstige rol van actrice of musicalster voorbeeldig. Nederland gaat nog van deze jonge vrouw horen.

Meer over