Turnen heeft waarheidscommissie nodig

Binnenkort blijkt of de gymnastiekbond de strijd voortzet tegen coaches die zich hebben misdragen. Het is tijd voor verandering.

JOHN VOLKERS

De nationale gymnastiekbond KNGU moet nog beslissen of beroep wordt aangetekend tegen het vonnis waarin staat dat hij niet langer kritiek mag uiten op turncoach Frank Louter. Na die uitspraak heeft KNGU-voorzitter Jos Geukers op de website van zijn bond eerder gedane beschuldigingen aan het adres van Louter moeten rectificeren.

Volgens de voormalige topturnsters Suzanne Harmes, Verona van de Leur en Gabrielle Wammes werden zij vroeger door de turncoach mishandeld, uitgescholden en getreiterd. Ze deden die beschuldigingen in het blad Helden Magazine. Maar de KNGU mag die niet zomaar voor waar aannemen. Sterker, de bond moet zich verre houden van kritiek op de trainer die de turnsters maltraiteerde.

Louter won bij de rechtbank van Zutphen een zaak tegen de KNGU en bondsvoorzitter Geukers. Zij zijn sindsdien gemuilkorfd in hun strijd tegen het wangedrag van trainers in het vrouwenturnen. Geukers, in 2009 aangetreden als opvolger van veteraan Frans Koffrie, is sinds 2011 bezig met de verwerking van het troebele verleden van de gymnastiekunie.

Alle wandaden van trainers als Gerrit Beltman en Louter zijn door hem bestudeerd. Geukers heeft zich steeds vierkant achter de belaagde turnsters opgesteld. De rechter oordeelde echter dat de preses beter onderzoek had moeten doen in de kwestie rond de turnsters Harmes, Van de Leur, Wammes en ook Renske Endel.

Geukers ging vorig jaar overigens zelf naar de turnhal van Pro Patria in Zoetermeer, het opleidingsbastion van Louter. Het was een daad die werd ingegeven door haast vaderlijke verantwoordelijkheid. De club en de coach zagen het als een schoffering. Een voorzitter die zomaar een turnzaal binnenstapt, zo zout hadden ze het nog niet gegeten.

De speurtocht naar antecedenten leidde tot niets. 'Het is onmogelijk om na al die jaren juridisch onweerlegbaar vast te stellen wat is gebeurd', schreef Geukers. Louters licentie werd na lang aarzelen verlengd.

De wanstaltige feiten, die met name aan Beltman kleefden, bleken royaal verjaard. Zij kwamen onlangs weer voorbij in het boek Onvrije Oefening van de oud-turnsters Köhler en Heitinga dat de blozende Geukers als eerste in ontvangst mocht nemen.

In dat boek laat turnster Danila Koster zich uiterst negatief uit over de handelwijze van Louter. Hij vond haar te dik en dat kreeg ze dagelijks ingepeperd. In 2006, uit zijn klauwen gevlucht, haalde ze onder begeleiding van de huidige bondscoach Gerben Wiersma toch nog een WK-ticket. Tegenwoordig zit Koster drie dagen per week in therapie.

Ook deze zaak is juridisch ongeldig geworden. Volgens Geukers is een aanklacht via het tuchtrecht haast ondoenlijk. Na een half jaar verjaart een zaak, zei hij in maart.

Sinds vorige week dient zich in de onwelriekende wereld van het vrouwenturnen de zaak-Tess Moonen aan. Het Algemeen Dagblad publiceerde haar verhaal, dat naadloos past bij eerdere verhalen van topturnsters. Het getreiter, gescheld en kleineren bleek niet gestopt. Moonen, in 2010 nummer drie van de Europese junioren, stopte in april 2012 bij Louter. Ze kon er niet langer tegen en vreest voor de meisjes die nu nog bij hem in die zaal staan.

De vraag is of de KNGU de kaart-Moonen wil uitspelen in een eventueel beroep tegen de uitspraak van de Zutphense rechtbank. De turnbond zal daartoe snel en grondig onderzoek moeten doen. De tuchtcommissie van de KNGU kan gezien de snelle verjaring weinig ondernemen. Het lijkt in de turnwereld tijd te worden voor de instelling van een waarheidscommissie en een aanpassing van het reglement van verjaring.

undefined

Meer over