Turnbond 'kiest' met rekenmachine

Na het vertrek van bondscoach Frank Louter en het besluit diens post vacant te laten zal de samenstelling van de nationale turnploegen de komende tijd geschieden volgens het 'rekenmachinemodel'....

Van onze verslaggever John Volkers

De Nederlandse gymnastiekunie KNGU presenteert morgen, bij de loting voor de EK, de selectiemethoden voor dat toernooi in eigen land voor de Olympische Spelen. Volgens bestuurder Peter Weel, de voorzitter van de verantwoordelijke Produktgroep Damesturnen, is er na de selectieproblemen op de WK van 2003 in Anaheim voorlopig geen andere methode te bedenken.

Mededogen met een turnster die geblesseerd is, maar bijvoorbeeld kort voor het toernooi op haar oude niveau terugkeert, zal er niet meer zijn. Weel sprak onlangs, op een bijeenkomst in Alkmaar, als 'de keuzeheer' voor het olympisch jaar 2004.

Victory-trainer Marc de Wit, coach van het nieuwste Nederlandse turnsteunpunt in Alkmaar, wees op de situatie in 2000 toen voor de Europese titelstrijd evenmin objectieve maatstaven voor de samenstelling van de ploeg konden worden geformuleerd.

De Wit: 'Toen is ook het rekenmachinemodel gehanteerd. We kunnen nu opnieuw niet anders. Na Anaheim is het vertrouwen in Nederland turnland weg. Er moet geobjectiveerd worden, we moeten transparant zijn in de keuze voor de beste turnsters van het land.'

De in november opgestapte bondscoach Louter kreeg in zijn laatste dienstjaar het verwijt dat hij zijn pupil Gabriella Wammes een voorkeursbehandeling had gegeven. Zijn posities van club-en steunpunttrainer (Zoetermeer) en van bondscoach werden als strijdig met elkaar beoordeeld.

Ook passeerde hij twee routiniers (Monique Nuijten en Renske Endel) van het steunpunt De Hazenkamp Nijmegen. Het leidde tot felle aanvallen van de Nijmeegse coach Boris Orlov aan het adres van de verantwoordelijke man in Anaheim, Frank Louter.

Van een bondscoach, zo is de laatste maanden binnen en buiten de KNGU als gebod nummer aangemerkt, moet onpartijdigheid worden get. Een coach die boven alle partijen staat is in Nederlandmomenteel niet voorhanden.

Technisch bestuurslid Weel: 'We gaan van het ene uiterste naar het andere. Eerst koersten we volledig op de beoordeling door de bondscoach die zijn eigen objectiviteit had gecred. Al was die voor de buitenwereld lang niet altijd zichtbaar. Nu stappen we over op het rekenkundige model. Dat heeft het nadeel dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Er is in dit model geen mogelijkheid de actuele of toekomstige stand van zaken mee te wegen.'

De calculator zal eind februari beslissen over de eerste ronde van selecties. In Amersfoort vindt dan de selectiewedstrijd plaats die de dertien kandidaten voor de Europese titelstrijd zal uitdunnen tot zeven turnsters. De twee landenwedstrijden van april worden gebruikt voor een tweede selectie stap, naar vijf.

Op de Europese titelstrijd mag Nederland een ploeg van vijf inschrijven, waaruit per toestel drie turnsters worden ingezet. Voor de Nederlandse turnsters wacht op het EK-toernooi, in de RAI te Amsterdam, een individueel gerichte strijd om de twee tickets voor de Olympische Spelen. Elke deelnemende turnster zal door haar persoonlijke trainer worden begeleid.

Meer over