Turkse Veiligheidsraad wil verlenging noodtoestand

De Turkse Nationale Veiligheidsraad, onder leiding van president Erdogan, wil de noodtoestand in zijn land met drie maanden verlengen. De noodtoestand ging van kracht, na de mislukte poging tot een staatsgreep op 15 juli dit jaar.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan Beeld epa
De Turkse president Recep Tayyip ErdoganBeeld epa

'Er is besloten om een verlenging van de noodtoestand aan te bevelen om op een efficiënte manier onze democratie, rechtsstaat en de rechten en vrijheden van onze burgers te beschermen', zo luidde een verklaring van de Nationale Veiligheidsraad, na een vergadering van ruim zes uur in het presidentiële paleis van Erdogan in Ankara.

Door het uitroepen van de noodtoestand werd het wettelijk kader gecreëerd voor de grootschalige zuiveringsoperatie in Turkije waarbij 32.000 mensen gearresteerd werden. Sinds juli hebben ook meer dan 50.000 ambtenaren hun baan verloren, terwijl tienduizenden anderen onder verdenking staan.

Oppositie tegen
De oppositie is tegen de verlenging van de noodtoestand, omdat de omstandigheden die niet langer toelaten. 'Als je een land niet met rechtvaardigheid, maar met haat, wraak en woede bestuurt, creëer je enkel onderdrukking', zo zei Kemal Kilicdaroglu van de Republikeinse Volkspartij.

De noodtoestand werd afgekondigd op 20 juli, wat betekent dat die normaal gezien midden oktober zou moeten aflopen.

Meer over