Turkse rechter geeft maffiose politiechefs celstraffen

De speciale staatsveiligheidsrechtbank in Istanbul heeft veertien personen tot gevangenisstraffen tot zes jaar veroordeeld vanwege hun aandeel in de zogeheten Susurluk-affaire, waarbij kongsies van nationalistische bendes en overheidsfunctionarissen zich jarenlang inlieten met politieke moorden en handel in drugs en wapens....

Van onze buitenlandredactie

Ibrahim Sahin, de vroegere chef van een speciale politie-eenheid en Korkut Erken, ex-lid van de Nationale Veiligheidsdienst, kregen ieder zes jaar. Twaalf anderen, onder wie veel politiefunctionarissen, kregen vier jaar gevangenis. De affaire kwam aan het rollen toen in de nacht van 13 november 1996 in de buurt van het plaatsje Susurluk aan de snelweg tussen Izmir en Istanbul een Mercedes op een vrachtwagen botste. Drie van de vier inzittenden van de Mercedes waren op slag dood, een vierde overleefde het ongeluk.

De doden waren onder-commissaris Huseyin Kocadag van de Istanbulese politie, de voortvluchtige maffialeider Abdullah Catli en de voormalige schoonheidskoningin Gonca Us. De eigenaar van de Mercedes, het Koerdische parlementslid en militieleider Sedat Bucak, overleefde de klap, maar hield er een ernstig geheugenverlies aan over.

Dat kwam goed uit, want het was een opmerkelijk gezelschap in de auto, waarbij Catli in het bezit was van een diplomatiek paspoort en een speciale politielegitimatie. In de kofferbak werd bovendien een flink aantal wapens aangetroffen.

Een onderzoek wees uit dat er nauwe banden waren tussen maffia en staat. Er werd oorlog gevoerd tegen de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, waarbij de Turkse staat in wreedheid niet onderdeed voor de tegenstander. Tegenstanders werden vermoord, bomaanslagen werden uitgevoerd en dit alles werd deels gefinancierd uit drugsgelden.

Meer over