Turkse premier spreekt met pro-Koerdische partijleider Türk

Tayyip Erdogan heeft ‘zeer belangrijke ontmoeting’ over Koerdische kwestie, maar niet in hoedanigheid van premier...

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM De Turkse premier Tayyip Erdogan heeft woensdag voor het eerst over het Koerdische vraagstuk gesproken met Ahmet Türk, de leider van de pro-Koerdische Partij voor de Democratische Samenleving (DTP). Tot nu toe weigerde Erdogan met de DTP rond de tafel te zitten, omdat die partij de Koerdische afscheidingsbeweging PKK niet als terroristisch wilde bestempelen.

Hoewel Erdogan vooraf benadrukte niet als Turkse premier de ontmoeting in Ankara in te gaan, maar als fractieleider en voorzitter van zijn Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij (AKP), verried de aanwezigheid van de Turkse minster van Binnenlandse Zaken Atalay de ware status van de bespreking. Daarnaast spraken Erdogan en Türk na afloop van het gesprek, dat een uur duurde, van een ‘zeer belangrijke ontmoeting’.

Turkijes oppositieleider Deniz Baykal van de Republikeinse Volkspartij (CHP) bekritiseerde het historische gesprek echter als een ontmoeting tussen Erdogan en de PKK. Ook de leider van de extreem-rechtse MHP, Devlet Bahçeli, uitte felle kritiek. Erdogan zou met de ontmoeting en zijn vorige maand aangekondigde plannen voor een oplossing van het Koerdische vraagstuk slechts proberen de aandacht af te leiden van Abdullah Öcalan. De PKK-leider, die een levenslange gevangenisstraf uitzit, heeft aangekondigd op 15 augustus een ‘routekaart voor de vrede’ te presenteren.

Sinds de PKK in 1984 in opstand kwam tegen de Turkse staat zijn er bijna 40 duizend doden gevallen. Na de gevangenneming van Öcalan in 1999 nam het geweld aanzienlijk af.

Meer over