Turkse oud-premier na hersenbloeding in ziekenhuis

ANKARA (ANP) - De Turkse oud-premier Bülent Ecevit heeft een hersenbloeding gehad. Hij is in de nacht van donderdag op vrijdag in een ziekenhuis in Ankara geopereerd. De 80-jarige Ecevit ligt op de intensieve zorg, waar hij na een zes uur durende operatie in een kunstmatig coma wordt gehouden.

Zijn toestand is kritiek, meldde het ziekenhuis vrijdag in een communiqué. Bij de operatie is bloed verwijderd uit de hersenen.

Ecevit werd donderdagavond thuis onwel. Hij was kort daarvoor naar de begrafenis geweest van een rechter die woensdag door een fundamentalistische moslim was vermoord.

Ecevit was vijf keer premier van Turkije. Hij is gematigd links en een overtuigd voorstander van de scheiding tussen kerk en staat.

Als regeringsleider gaf Ecevit in 1974 opdracht aan het Turkse leger om het noordelijke deel van Cyprus binnen te trekken. In 1985 stapte hij uit de gematigd linkse Republikeinse Volkspartij (CHP). Dat is de groepering van Mustafa Kemal, de grondlegger van het moderne Turkije.

Ecevit richtte samen met zijn vrouw Rahsan de Democratische Partij van Links (DSP) op. Een van zijn grootste successen als premier behaalde hij in 1999. Abdullah Öcalan, leider van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK), werd in Kenia opgepakt en overgebracht naar Turkije.

In 2002 kwam er een eind aan de politieke loopbaan van Ecevit, nadat hij met zijn DSP in de parlementsverkiezingen een grote nederlaag had geleden.

Meer over