Turkse minister Cem haalt weer hard uit naar Griekenland

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ismail Cem heeft zondag voorspeld dat de internationale gemeenschap ooit zal inzien wie de echte agressor op het verdeelde eiland Cyprus is: Griekenland....

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

'Griekenland brengt de dood naar het eiland in de vorm van Russische S-300 luchtdoelraketten, terwijl Turkije water brengt, oftewel ''leven'', aldus Cem. Hij voorziet in de toekomst een centrale rol voor de 'Turkse republiek van Noord-Cyprus' op het gebied van waterdistributie die voor de hele regio kan gaan werken.

Cem waarschuwde de Grieks-Cypriotische regering van Glafkos Klerides dat Turkije het niet opstellen van de raketten niet beschouwt als vorm van wisselgeld bedoeld om concessies af te dwingen. 'Griekenland en Grieks-Cyprus zijn nu in paniek geraakt door de druk van de Navo en de EU om de S-300's niet te plaatsen. Dit gevaarlijke toneelspel, geschreven door rare regisseurs in Athene en gespeeld door rare acteurs uit Grieks-Cyprus is door optreden van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken afdoende aan de kaak gesteld.'

Het waterproject dat na enkele maanden vertraging zaterdag met veel vlagvertoon werd gepresenteerd in de aanwezigheid van de Turkse president Suleiman Demirel en de Turks-Cypriotische leider Rauf Denktash, behelst de aanvoer van vers drinkwater in enorme kunststofwaterzakken. De zakken worden gevuld in de Turkse havenstad Anamur en vervolgens naar Cyprus gesleept.

Turkije wil een leidende rol gaan spelen in de watervoorziening in het Midden-Oosten. Behalve het kleinschalige waterzakkenproject zijn miljoenen geïnvesteerd in de havenstad Manavgat om vandaaruit water te distribueren in de hele regio.

Meer over