Turkse militair gedood bij PKK-actie

Voor het eerst sinds het begin van het vredesoverleg tussen de Turkse regering en de Koerdische Arbeiderspartij PKK in maart 2013 heeft de guerrillabeweging een aanval met dodelijke afloop uitgevoerd op het grondgebied van Turkije. PKK-strijders vielen dinsdagavond laat een militaire patrouille aan in het grensgebied met Iran. Daardoor kwam een Turkse militair om het leven, aldus de Turkse krant Hürriyet.

Het Turkse leger en Koerdische demonstranten in de Diyarbakir regio. Beeld epa
Het Turkse leger en Koerdische demonstranten in de Diyarbakir regio.Beeld epa

Een andere militair raakte gewond. Het is niet bekend of er onder de PKK-strijders slachtoffers zijn gevallen.

De PKK voerde jarenlang een guerrillaoorlog tegen Ankara. Sinds een staakt-het-vuren tot stand kwam, zijn de vijandelijkheden grotendeels van de baan. Turkije, de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben de PKK op de lijst van verboden organisaties gezet.

Turk-Koerdische strijder om het leven
Dinsdag kwam een vooraanstaande Turks-Koerdische strijder voor de mensenrechten in de buurt van de Turkse stad Diyarbakir om het leven toen hij demonstreerde tegen de sloop van het standbeeld van een Koerdische held. Hij werd tijdens de gevechten met de oproerpolitie in zijn hoofd geschoten.

Ondanks het oproer in de buurt van Diyarbakir lijkt de Turkse regering meer vaart te willen gaan zetten achter het vredesoverleg met de PKK. Vicepremier Besir Atalay zei dinsdag dat Ankara aan een routekaart naar vrede met de PKK werkt en direct wil onderhandelen met kopstukken van de PKK in Noord-Irak.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over