Turkse leger zegt negenhonderd PKK-strijders te hebben gedood

Met steun van de luchtmacht zijn eenheden van het Turkse leger afgelopen weekeinde verder Noord-Irak binnengetrokken. De klopjacht op Koerdische separatisten van de PKK heeft sinds woensdag volgens het staatpersbureau Anatolia aan ruim negenhonderd guerrillastrijders het leven gekost....

Reuter, AP, AFP

DOHUK/ANKARA

In het vorig jaar door de PDK - Koerdische rivalen van de PKK - veroverde Irbil vielen Turkse eenheden en PDK-strijders maandag kantoren van de PKK aan. Ze beschoten de gebouwen met zware artillerie. Bij de gevechten kwamen 58 PKK-aanhangers om, zo meldde een PKK-woordvoerder. Hij sprak van 'een slachtpartij'.

De Turkse luchtmacht bombardeerde afgelopen weekeinde volgens Anatolia een schuilplaats van de PKK in de omgeving van Zap aan de grens met Iran. PKK-strijders zouden naar Iran proberen te vluchten.

Geen van de berichten over slachtoffers is door onafhankelijke bronnen bevestigd. Noord-Irak is zeer ontoegankelijk en alle communicatielijnen zijn verbroken. Bovendien krijgen journalisten van de Turkse legerautoriteiten geen toegang tot de regio.

In het zuidoosten van Turkije voerden PKK-eenheden aanvallen uit om hun slagkracht te tonen. Volgens Anatolia blokkeerden PKK-rebellen zondagavond urenlang een verbindingsweg tussen Diyarbakir en de Iraakse grens. Ook vielen ze diverse militaire installaties aan. In de stad Derik werden maandag granaten afgeschoten op overheidsgebouwen.

Meer over