Turkse justitie werkt aan verbod op partij van premier Erbakan Islamitische hervormingen zaaien onrust onder seculiere Turkse elite

De Turkse justitie heeft woensdag het zwaarste wapen ingezet in de uitputtingsslag tegen de regering van de islamistische premier Erbakan....

Reuter

ANKARA

Volgens Savas 'ondermijnt de Welzijnspartij het seculiere karakter van de Turkse staat, waardoor een klimaat van burgeroorlog wordt geschapen'. De partij heeft daarmee artikel 68 en 69 van de grondwet overtreden en moet dus worden ontbonden, aldus de hoofdofficier. Het is de eerste keer dat zo'n procedure tegen een regerende partij wordt aangespannen.

In het verleden zijn twee Koerdische facties, die via de lijst van de toenmalige sociaal-democratische SHP in het parlement kwamen, door het Constitutionele Hof verboden wegens vermeende separatistische propaganda. Hun leden hebben inmiddels nieuwe partijen gevormd.

Premier Erbakan heeft de aantijgingen van de openbare aanklager verworpen.

'Het is een beschuldiging die niet op werkelijkheid berust', zei Erbakan tegen verslaggevers. Hij benadrukte dat zijn regering aan de macht zal blijven en garant staat voor echt secularisme.

Waarschijnlijk niet toevallig kwam de aankondiging van Savas een dag nadat de regering in het parlement een motie van afkeuring overleefde met een uiterst krappe meerderheid van 271 tegen 265 stemmen.

Het was de vierde motie van afkeuring tegen de regering-Erbakan. Zijn coalitie met de rechtse Partij van het Juiste Pad (DYP) kwam in juni aan de macht na een mislukte formatiepoging van een grote coalitie van seculiere partijen, de DYP en de Moederlandpartij.

De motie werd gesteund door vier oppositiepartijen, waaronder de Moederlandpartij van oud-premier Yilmaz, en een aantal overlopers uit de DYP en secularisten uit de Welzijnspartij. Maar de regering overleefde dankzij de steun zes afgevaardigden van een extreem-rechts partijtje.

De Moederland-partij sprak gisteren steun uit voor Erbakan tegen de actie van de hoofdofficier van justitie. De vooraanstaande parlementariër Murat Basesgioglu zei dat de kwestie bij voorkeur in het parlement moet worden afgehandeld en dat zijn partij binnenkort een nieuwe motie van afkeuring zal indienen.

Minister van Buitenlandse Zaken, vice-premier en leider van de DYP, Tansu Çiller, probeerde dinsdag potentiële overlopers van haar partij ervan te weerhouden de regering ten val te brengen.

In aanklacht van 18 pagina's zei hoofdofficier Savas gisteren dat de regering tracht het seculiere karakter van Turkije aan te tasten. Hij citeerde toespraken van Erbakan en andere leden van de Welzijnspartij waarin volgens hem werd opgeroepen tot het invoeren van de sharia, desnoods met geweld.

Erbakan veroorzaakte onrust onder de seculiere elite met zijn plannen voor beperkte islamitische hervormingen. In juni werd hij de eerste islamistische premier sinds Kemal Atatürk Turkije in 1923 een seculiere grondwet gaf.

Het kader van de Turkse strijdkrachten heeft politici en andere burgerlijke leiders aangemoedigd zich tegen de regering te verzetten. Het leger dat zichzelf beschouwd als de bewaker van het Kemalistische erfgoed en sinds 1960 drie maal een coup heeft gepleegd, heeft gezegd een vierde interventie niet te overwegen.

De afgelopen drie maanden is er sprake van een 'sluipende staatsgreep' tegen premier Erbakan. De Nationale Veiligheidsraad, waarin de hoogste militaire en burgerlijke autoriteiten zitting hebben, heeft de regering op 28 februari een dictaat opgelegd waarin wordt geëist dat een einde wordt gemaakt aan de islamitische invloed op het openbare leven, zoals het onderwijs.

Meer over