Turkse justitie eist 35 jaar tegen mensensmokkelaars jongetje Aylan

Het Turkse Openbaar Ministerie eist 35 jaar cel tegen de twee mannen die verantwoordelijk worden gehouden voor de verdrinking van het 3-jarige Syrische jongetje Aylan. De foto van het jongetje, levenloos aangespoeld op het strand van de Turkse badplaats Bodrum afgelopen september, ging de hele wereld over.

Redactie
null Beeld afp
Beeld afp

Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu heeft het Openbaar Ministerie in Bodrum de twee Syrische mannen beschuldigd van mensensmokkel en 'opzettelijke doodslag'. De autoriteiten zijn nog bezig om de identiteit van zes andere verdachte mensensmokkelaars te achterhalen. Het gerechtshof van Bodrum heeft vijftien dagen om de aanklacht te accepteren of te verwerpen.

De foto van de dode peuter Aylan Kurdi verspreidde zich als een olievlek over internet en maakte wereldwijd veel los. 'Als deze foto's Europa's houding ten opzichte van vluchtelingen niet veranderen, wat dan wel?' kopt de Britse krant The Independent. Dat foto is mede de reden dat steeds meer Nederlanders zich wilden inzetten voor de opvang van vluchtelingen en hun integratie.

Op Twitter noemen veel mensen de foto's 'iconisch': het beeld zou symbool staan voor de tragiek van de vluchtelingencrisis. De hashtag 'KiyiyaVuranInsanlik' ('menselijkheid aangespoeld') - werd snel na het verschijnen van de foto trending topic.

null Beeld afp
Beeld afp

'Ik wil het niet hebben over die foto waarop de hele wereld mijn zoontje heeft gezien'

Volkskrant-verslaggever Noël van Bemmel sprak met de vader van Aylan. Op de vraag waar hij met zijn gezin naartoe wilde, antwoordt Abdullah: 'Zweden.' Nu gaat zijn reis de andere kant op: met drie doodskisten terug naar Kobani.

Opblaasboot

Aylan kwam uit Kobani. Het jongetje van Koerdisch-Syrische afkomst zat met zijn vader, moeder en broertje op een van de twee boten die probeerden het Griekse eiland Kos te bereiken. Toen hun opblaasboot omsloeg, zijn de peuter Aylan, zijn broertje Galip (5) en zijn moeder Rehan verdronken. De vader Abdullah Kurdi heeft de overtocht als enige overleefd.

Volgens Abdullah, die over het ongeluk vertelde tegen het Turkse persbureau Dogan, begon zijn rubberboot al na vijfhonderd meter peddelen water te maken. 'Onze voeten werden nat, er brak paniek uit. Toen mensen gingen staan, sloeg de boot om. Ik hield de hand van mijn vrouw vast, maar de handen van mijn kinderen glipten weg. We hielden de boot vast, maar die liep leeg. Iedereen schreeuwde in het donker en ik kon mijn vrouw en kinderen niet meer horen.' Abdullah zwom terug naar de lichtjes van de kust en hij ontdekte later in het ziekenhuis dat zijn gezin was verdronken.

Meer over