NieuwsSyrië

Turkse grondtroepen vallen Koerdisch gebied in noordoosten Syrië binnen

Turkse grondtroepen en hun Syrische bondgenoten zijn woensdagavond het noordoosten van Syrië binnengevallen. Eerder op de dag begon Turkije het offensief in het Koerdische gebied met luchtaanvallen, ondersteund door zware artillerie. Er zouden zeker vijftien mensen om het leven zijn gekomen, onder wie acht burgers.

Soldaten van het Syrische leger aan het front bij de grens met Turkije. Zij ondersteunen de Turkse troepen bij het offensief tegen de Koerden in Noordoost-Syrië. Beeld EPA
Soldaten van het Syrische leger aan het front bij de grens met Turkije. Zij ondersteunen de Turkse troepen bij het offensief tegen de Koerden in Noordoost-Syrië.Beeld EPA

Syrische Koerden meldden woensdagmiddag bombardementen op de grenssteden Tel Abyad, Ras al-Ain, Qamishli en Ain Issa. Veel mensen zijn na de aanvallen op de vlucht geslagen. Een verslaggever van CNN Türk aan de Turkse kant van de grens hoorde vliegtuigen, en zag rookpluimen komen uit gebouwen in Ras al-Ain. Ook vanuit de 100 kilometer oostelijker gelegen stad Qamishli werden via Twitter beschietingen gemeld. De door Koerden geleide Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zouden olievelden in brand hebben gestoken om de Turken het zicht te ontnemen.

Het offensief wordt ondersteund door artillerie en houwitsers, zeiden Turkse inlichtingenbronnen tegen persbureau Reuters. Militaire posten en munitiedepots van de Koerden zouden al geraakt zijn. Die bevinden zich ver van bewoonde gebieden, volgens de bronnen.

null Beeld
Beeld

De SDF hebben de Verenigde Staten en andere landen in de internationale coalitie gevraagd een no-flyzone in te stellen in het gebied. Donderdag komt de Veiligheidsraad van de VN bijeen om te praten over de situatie. Dat gebeurt op verzoek van vijf Europese landen; in de Veiligheidsraad zitten vijftien landen. De bijeenkomst vindt plaats achter gesloten deuren. Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië werkten woensdagmiddag aan een ‘krachtige veroordeling’ van Turkije door de gehele Europese Unie.

VS geven Turkije de vrije hand

President Trump heeft de Turkse operaties woensdag ‘een slecht idee’ genoemd, en beklemtoonde dat de Verenigde Staten er niet achter staan. Toch zijn de Turkse aanvallen een uitvloeisel van de afspraken die Erdogan zondag maakte met Trump. Erdogan kreeg te horen dat de Amerikanen Turkije de vrije hand geven bij het instellen van een kilometers brede ‘veiligheidszone’ in het noorden van Syrië, in wat de Turkse president een ‘terreurcorridor’ noemt.

Troepen naar het Midden-Oosten sturen is ‘de slechtste beslissing ooit genomen in de geschiedenis van ons land’, tweette Trump woensdag, in kapitalen. ‘We hadden er nooit heen moeten gaan.’

De Amerikaanse strijdkrachten begonnen maandag de grensstrook te ontruimen, met het oog op de Turkse aanvalsplannen. Eerder hadden de SDF en de Koerdische militie YPG al militaire posten langs de grens opgegeven. Dit op aandringen van de Amerikanen, die beweerden dat zo een Turkse inval voorkomen zou kunnen worden. De Koerden voelen zich nu verraden door de abrupte koerswijziging van de Amerikaanse regering.

‘Vrede en stabiliteit’

Erdogan heeft woensdag de Russische president Vladimir Poetin gebeld om te zeggen dat de operatie ‘vrede en stabiliteit’ in Syrië zal bevorderen. Poetin antwoordde dat Turkije alle stappen moet vermijden die het door Moskou geleide vredesproces kunnen schaden. Eerder deze week pleitte minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov voor een dialoog tussen de Koerden en de Syrische regering.

Rusland zal niet betrokken raken in ‘het conflict tussen Turkije en Syrië’, zei de Russische senator Vladimir Dzjabarov woensdag tegen persbureau RIA. Rusland is in Syrië ‘om andere redenen’, aldus de vicevoorzitter van de senaatscommissie voor buitenlandse zaken. Wel kan het Turkse offensief worden gezien als een schending van Syriës soevereiniteit.

Nog voor het begin van de Turkse operatie woensdag kondigden de Koerdische autoriteiten een ‘algehele mobilisatie’ van drie dagen aan. Dit met het oog op de ‘humanitaire catastrofe’ die het gevolg zal zijn van het Turkse offensief. Mogelijk honderdduizenden inwoners van het gebied zullen op de vlucht slaan.

Burgers op de vlucht

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde woensdag dat vanuit de grensstad Tal Abayd, mogelijk het volgende doelwit van de Turken, de trek naar zuidelijker gelegen dorpen al begonnen is. Waarschijnlijk zullen burgers ook proberen Ras al Ain te ontvluchten, nu de stad getroffen wordt door Turks geschut.

Na enige tijd zal mogelijk ook een menselijke stroom naar het gebied toe ontstaan. Ankara heeft gezegd twee miljoen Syrische vluchtelingen, die nu in Turkije verblijven, te willen huisvesten in de strook Syrië langs de Turkse grens. Erdogan refereerde woensdag opnieuw aan die plannen.

Het gaat daarbij grotendeels om Arabische Syriërs. De Koerden vrezen daarom een door de Turken geforceerde verandering van de bevolkingssamenstelling in hun gebied.

Trump, een ‘onbetrouwbare bondgenoot’

Het besluit van president Trump om de Amerikaanse troepen uit Noord-Syrië terug te trekken, stuit op onbegrip en verontwaardiging in de belangrijkste buitenlandse media. We maakten een overzicht.

Eén telefoontje van Trump en de veiligheidssituatie in Noord-Syrië ziet er heel anders uit

Het onverwachte besluit van president Trump de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Noord-Syrië, plaatst zijn Europese bondgenoten niet alleen voor grote uitdagingen: het is ook de zoveelste confrontatie met hun eigen onvermogen invloed op de gebeurtenissen uit te oefenen.

Wat zijn de gevolgen van de Amerikaanse terugtrekking uit Noord-Syrië?
Met het terugtrekken van militairen uit Noord-Syrië speelt de Amerikaanse president Donald Trump hoog spel. Hij ondermijnt bewust de stabiliteit in de regio. Wat zijn de consequenties van zijn actie voor de vier meest betrokken partijen?

Europa, laat nou toch eindelijk eens je gezicht zien in het Midden Oosten
De EU is kwetsbaar door haar falen om gezamenlijke diplomatiek en militair op te treden. En meer grote crises vanuit het Midden-Oosten liggen op de loer, betoogt voormalig Midden-Oosten correspondent Remco Andersen.

Soldaten van het Syrische leger aan het front bij de grens met Turkije. Zij ondersteunen de Turkse troepen bij het offensief tegen de Koerden in noordoost Syrië. Beeld EPA
Soldaten van het Syrische leger aan het front bij de grens met Turkije. Zij ondersteunen de Turkse troepen bij het offensief tegen de Koerden in noordoost Syrië.Beeld EPA
Soldaten van het Syrische leger aan het front bij de grens met Turkije. Zij ondersteunen de Turkse troepen bij het offensief tegen de Koerden in noordoost Syrië. Beeld EPA
Soldaten van het Syrische leger aan het front bij de grens met Turkije. Zij ondersteunen de Turkse troepen bij het offensief tegen de Koerden in noordoost Syrië.Beeld EPA
Meer over