Turkse ex-premier Ecevit overleden

ISTANBUL (ANP) - De Turkse ex-premier Bulent Ecevit is op 81-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN zondagavond. De nationalist gaf opdracht tot de Turkse invasie in 1974 in het noordelijke deel van Cyprus.

Ecevit lag al zes maanden in coma na een hersenbloeding. Hij werd onwel nadat hij de begrafenis had bijgewoond van een rechter die door een fundamentalistische moslim was vermoord. Ecevit was vijf keer premier van Turkije. Hij gold als gematigd links en was een overtuigd voorstander van de scheiding tussen religie en staat.

In 1985 stapte hij uit de linkse Republikeinse Volkspartij (CHP), de groepering van Mustafa Kemal, de grondlegger van het moderne Turkije. Ecevit richtte samen met zijn vrouw Rahsan de Democratische Partij van Links (DSP) op.

Öcalan

Een van zijn grootste successen als premier behaalde hij in 1999. Abdullah Öcalan, leider van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK), werd in Kenia opgepakt en overgebracht naar Turkije.

In 2002 kwam er een eind aan de politieke loopbaan van Ecevit, nadat hij met zijn DSP bij de parlementsverkiezingen een grote nederlaag had geleden.

Meer over