Turkse ex-premier Eçevit (81) overleden

De Turkse ex-premier Bülent Eçevit is zondag op 81-jarige leeftijd overleden. Ecevit was vijf keer premier van Turkije. Hij gold als gematigd links en was een overtuigd voorstander van de scheiding tussen religie en staat....

Van onze buitenlandredactie

Eçevit lag al zes maanden in coma na een hersenbloeding. Hij werd onwel nadat hij de begrafenis had bijgewoond van een rechter die door een fundamentalistische moslim was vermoord.

Eçevits politieke loopbaan begon in 1957, toen hij op 32-jarige leeftijd het jongste lid van het Turkse parlement werd namens de linkse Republikeinse Volkspartij, de CHP. Als premier gaf hij 1974 opdracht tot de Turkse invasie van Cyprus. Hierdoor werd het eiland verdeeld in een noordelijk,Turks deel en een Grieks, zuidelijk deel.

In 1985 stapte Eçevit uit CHP, de groepering van Mustafa Kemal, Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije. Eçevit richtte samen met zijn vrouw Rahsan de Democratische Partij van Links (DSP) op.

Eind jaren negentig werd hij premier van een kabinet dat niet opgewassen bleek tegen de economische crises waar Turkije in belandde. Wel werden onder zijn leiding belangrijke stappen gezet richting het lidmaatschap van de Europese Unie, zoals allerlei aanpassingen van het strafrecht en iets meer culturele vrijheid voor de Koerden.

Zijn grootste succes als premier behaalde Eçevit in 1999. Abdullah Öcalan, leider van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK, werd in Kenia opgepakt en overgebracht naar Turkije. Daar zit hij een levenslange gevangenisstraf uit.

De verloren verkiezingen van eind 2001 en het daarop overtuigend aan de macht komen van de ‘islam-vriendelijke’ AKP van de huidige premier Tayyip Erdogan, betekende het einde van Eçevits politieke carrière.

Meer over