Turkse coalitie spreekt over verkiezingen en premierschap

De islamitische Welzijnspartij van premier Erbakan en zijn coalitiepartner, de Partij van het Juiste Pad (DYP), zijn het gisteren niet eens geworden over vervroegde verkiezingen....

AFP, AP, Reuter

ANKARA

Een commerciële tv-zender, NTV, meldde eerder dat premier Erbakan de DYP heeft voorgesteld in oktober verkiezingen te houden. Maar DYP-woordvoerder Pacaci zei dat zijn partij een voorkeur heeft voor voorjaar 1998. Formeel staan er pas voor december 2000 verkiezingen op het programma.

Volgens politieke waarnemers gaat het geschil tussen Erbakan en Çiller in feite over het premierschap. Çiller wil zo snel mogelijk die functie overnemen en vervolgens doorregeren tot de verkiezingsdatum. Het regeerakkoord voorziet in een roulerend premierschap waarin zowel Erbakan als Çiller elk twee jaar eerste minister zijn. De overdracht zou volgend jaar zomer plaatsvinden.

De Welzijnspartij voelt er echter weinig voor te regeren tot een voor haar gunstige verkiezingsdatum en tracht de overdracht van het premierschap te koppelen aan verkiezingen op korte termijn. De commerciële tv-zender ATV meldde gisteren dat premier Erbakan bereid is tot overdracht van het premierschap op voorwaarde dat in oktober verkiezingen worden gehouden.

Pogingen van de coalitiegenoten de basis van hun kabinet te vergroten leken gisteren te mislukken. De leider van de extreem-rechtse BBP, Mushin Yazicioglu, toonde zich na afloop van besprekingen terughoudend. Hij wil eerste zekerheid over de toekomst van de coalitie. De BBP heeft zeven zetels in het parlement. De coalitie hoopt met hun steun de stemmen van vier DYP-afgevaardigden te compenseren die onlangs naar de oppositie overliepen.

Vorige week voorkwamen de BBP-parlementariërs dat de regering door een motie van wantrouwen ten val werd gebracht. De oppositionele Moederlandpartij heeft aangekondigd volgende week weer zo'n motie te zullen indienen.

Meer over