Turkse coalitie overweegt vervroegde verkiezingen

De kansen dat in Turkije vervroegde verkiezingen worden gehouden, zijn verder gestegen. De Turkse minister van staat, Ensarioglu, zei dinsdag voor een vergadering van de ministerraad dat de discussie 'verkiezingen' op de agenda stond....

AFP, AP, Reuter

ANKARA/LONDEN

In een interview met het Britse dagblad Financial Times zei president Demirel ook voorstander van verkiezingen te zijn om de politieke crisis over het seculiere karakter van zijn land op te lossen.

De Turkse president zei dat hij het parlement 'nu' zou ontbinden, als de grondwet hem die bevoegdheid zou geven. Naar zijn mening 'verlaagt' het gedrag van de politici het aanzien van het parlement. Volgens Demirel is er ondanks de problemen in de coalitie geen reden een coup van het leger te vrezen. Het leger, dat zich beschouwd als de bewaker van de Turkse grondwet van 1923, heeft sinds 1960 drie staatsgrepen gepleegd.

Turkije wordt sinds vorig jaar geregeerd door een coalitie van de islamitische Welzijnspartij van premier Erbakan en de conservatieve Partij van het Juiste Pad (DYP) van vice-premier Çiller. Verscheidene DYP-afgevaardigden hebben vorige week hun steun aan de regering opgezegd. De coalitie beschikt op papier nu nog maar over de kleinst mogelijke parlementaire meerderheid van 276 van de 550 zetels.

De uitlatingen van Demirel komen enkele dagen voor de vergadering van de Nationale Veiligheidsraad. De raad, waarin Demirel, Erbakan en drie ministers zitting hebben, wordt gedomineerd door vijf legercommandanten.

Maandag ging premier Erbakan in een bijeenkomst met generaals van de Hoge Militaire Raad akkoord met het oneervol ontslag van 161 officieren en onderofficieren. Daarvan zouden 141 zich schuldig hebben gemaakt aan fundamentalistische en 20 anderen aan links-radicale sympathieën.

Meer over