nieuwsTurkije

Turkse blokkade Wikipedia na 3 jaar opgeheven

Wikipedia is sinds donderdagochtend weer beschikbaar op het Turkse internet. Toegang tot de encyclopedische website was bijna drie jaar afgesloten door de autoriteiten.

Turkse rechters:  blokkade van Wikipedia botst ‘met de vereisten van een vrije democratische samenleving'. Beeld Sebastian Kahnert/dpa
Turkse rechters: blokkade van Wikipedia botst ‘met de vereisten van een vrije democratische samenleving'.Beeld Sebastian Kahnert/dpa

Het Turkse hof bepaalde enkele weken geleden dat de Wikipedia-blokkade in strijd was met de vrijheid van meningsuiting en dat de site geen gevaar vormt voor de nationale veiligheid. Enkele uren nadat de uitspraak van het hof woensdag was gepubliceerd in het staatsblad, werd de blokkade opgeheven.

Internetgebruikers kunnen nu weer vrijelijk lezen over in Turkije gevoelige onderwerpen, zoals de Koerdische PKK, de Gülenbeweging en de Turkse rol in de Syrische burgeroorlog. Ook de pagina ‘Blokkade van het internet in Turkije’ was donderdag gewoon beschikbaar.

Wikipedia werd op 27 april 2017 afgesloten, in alle talen, omdat de site zou hebben geschreven dat de Turkse regering Islamitische Staat en andere terreurbewegingen steunde. Ook zou er positief worden geschreven over de Koerdische PKK.

Wikipedia weigerde op aandringen van de autoriteiten enkele pagina’s te verwijderen, waarop de site werd geblokkeerd. Twee hoogleraren tekenden bezwaar aan. In hoogste instantie kregen de twee van het hof gelijk, maar de rechters benadrukten dat hun beslissing ook bedoeld is voor alle internetgebruikers in Turkije. Het internet is volgens hen een belangrijk onderdeel van de openbare meningsvorming en blokkade van de site botst ‘met de vereisten van een vrije democratische samenleving’.

Mislukte staatsgreep

De maatregel tegen Wikipedia vormde onderdeel van een grootscheepse breidel in Turkije van de pers en van de vrije meningsuiting na de mislukte staatsgreep van juli 2016. Ruim 120 duizend websites zijn geblokkeerd, naast tienduizenden accounts op sociale media. Tientallen media zijn gesloten en circa 120 journalisten zitten gevangen.

Wikipedia Foundation heeft een klacht ingediend bij het Europese Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg, waarbij Turkije is aangesloten. Die zaak loopt nog.

Veel internetgebruikers in Turkije wisten via omwegen toch toegang te krijgen tot de encyclopedie. Dat gebeurde via een VPN-verbinding dan wel via zogenoemde spiegelsites, die de gehele inhoud dupliceren. Ook kon in de ‘cache’ van de site gewoon de tekstversie worden gelezen.

Veel rechters in Turkije staan sinds de ontslaggolf van 2016 de regering bij in haar poging critici de mond te snoeren. Een simpele ‘beledigende’ tweet over president Recep Tayyip Erdogan kan al leiden tot vervolging.

Dat in andere opzichten door magistraten minder streng wordt toegezien op kwetsende uitlatingen, bewees de openbaar aanklager in Istanbul woensdag. Hij besloot de regeringsgezinde krant Yeni Akit niet te vervolgen wegens belediging van lhbt’ers. In een bericht jongstleden september over de Gay Pride in de stad Izmir repte de krant van ‘oneervolle flikkers’ en een ‘geperverteerde meute’. Volgens de aanklager was er sprake van aanvaardbare ‘kritiek’.

Meer over