Turkse ban op Griekse namen van de baan

De Turkse premier Bülent Ecevit heeft afgelopen weekeinde een richtlijn moeten intrekken waarin wordt verordonneerd dat overheidsinstellingen plaatsen voortaan niet meer met hun oude Griekse of bijbelse naam mogen aanduiden....

De richtlijn van vorige maand hield in dat in alle officiële correspondentie, aanwijzingen, advertenties en affiches allen nog maar Turkse namen mochten worden gebruikt. Zo zou het beroemde Grieks-Romeinse theater van Aspendos voortaan Belkis gaan heten en de berg Ararat - waar volgens de overlevering de ark van Noach strandde - Agri Dagi. Het 2700 jaar oude graf van koning Midas werd herdoopt in Yazilikaya.

Verscheidene Turkse kranten publiceerden de richtlijn zaterdag en voorzagen deze van vernietigende commentaren. 'De schande van Ecevit', kopte Radikal. Diezelfde dag nog schrapte de premier het besluit. Het was per ongeluk gebeurd, hij wist er niets van en hij was diep bedroefd. De oorspronkelijke namen waren 'uniek in een culturele erfenis van duizenden jaren'.

Veel toeristische plaatsen staan bekend onder hun antieke namen. De nationalisten zijn daar fel op tegen omdat zij vrezen dat 'vijandige naties' territoriale claims kunnen laten gelden. Ten slotte zijn de oude namen bepaald niet Turks.

Vorige maand drong Ecevit er op aan geen Koerdische plaatsnamen te gebruiken, omdat zoiets 'een kunstmatige afscheidingsbeweging zou kunnen steunen'.

Meer over