NieuwsMoord khashoggi

Turkse aanklacht tegen twintig Saoedi’s wegens moord op Khashoggi

De openbaar aanklager in Istanbul klaagt twintig mensen aan in verband met de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Twee van hen bekleedden tot kort na de moord hoge functies in het staatsapparaat van het Saoedische koningshuis.

Een Turkse agent loopt langs een beeld van journalist Jamal Khashoggi, die in het Saoedische consulaat in Istanbul werd vermoord. Beeld AP
Een Turkse agent loopt langs een beeld van journalist Jamal Khashoggi, die in het Saoedische consulaat in Istanbul werd vermoord.Beeld AP

Khashoggi werd in oktober 2018 gedood in het Saoedische consulaat in Istanbul. Zijn lichaam werd aan stukken gesneden. Volgens de Turkse aanklager ging het om een ‘moord met voorbedachten rade met monsterlijke bedoelingen’.

De moord leidde internationaal tot grote ophef. Algemeen werd aangenomen, ook door de CIA, dat de kritische journalist uit de weg was geruimd op bevel van kroonprins Mohammed bin Salman. Khashoggi werkte voor onder meer The Washington Post en verbleef voor zijn veiligheid al geruime tijd in de VS.

Onder sterke internationale druk arresteerden de Saoedische autoriteiten een aantal − betrekkelijk ondergeschikte – functionarissen. Vijf van hen werden in december ter dood veroordeeld, drie anderen kregen celstraffen.

Leiding

Twee mannen die de CIA en Turkije zagen als degenen die de leiding hadden over de moordoperatie, vervolgden de autoriteiten niet. Wel werden zij een maand na de moord ontslagen.

Deze twee staan nu bovenaan de lijst van de Turkse aanklager. Het betreft Saud al-Qahtani, voormalig adviseur van het Saoedische hof, en generaal Ahmad Asiri, voormalig tweede man van de Saoedische inlichtingendienst. Geen van de aangeklaagden bevindt zich in Turkije.

De aanklacht is gebaseerd op een analyse van telefoongesprekken van de verdachten, hun reisgegevens, hun aanwezigheid op het consulaat, getuigenverklaringen en data van Khashoggi’s telefoon en laptop.

Al-Qahtani zien de Amerikaanse inlichtingendiensten als de voornaamste organisator van de moord. Hij was hoofd van de zogenoemde Saudi Rapid Intervention Group, die sinds 2017 minstens een tiental geheime operaties uitvoerde.

Teruglokken

Al-Qahtani zou hebben geprobeerd Khashoggi terug te lokken naar Saoedi-Arabië. Toen de journalist een afspraak maakte op het consulaat in Istanbul, voor formaliteiten in verband met zijn aanstaande huwelijk, werd in Riyad in allerijl besloten die gelegenheid aan te grijpen en een team naar Turkije te sturen.

Al-Qahtani zou via Skype hebben deelgenomen aan het verhoor van Khashoggi en uiteindelijk zijn medewerkers ter plekke de opdracht hebben gegeven: ‘Breng me de kop van de hond.’

Al-Qahtani zou ook betrokken zijn geweest bij het martelen van Loujain al-Hathloul, de Saoedische activiste die bekend werd door haar acties tegen het rijverbod voor vrouwen. Haar zuster Alia schreef vorig jaar in The New York Times dat hij diverse malen aanwezig was toen Al-Hathloul werd gemarteld in de gevangenis. Hij dreigde haar te vermoorden en haar lichaam in het riool te dumpen.

Lees verder

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman betrokken was bij een campagne om Amazon-baas Jeff Bezos, tevens eigenaar van The Washington Post, onder druk te zetten.

In Saoedi-Arabië zijn vier leden van de koninklijke familie gearresteerd omdat zij kroonprins Mohammed Bin Salman onvoldoende zouden steunen, zo melden Amerikaanse media.

Meer over