Turks parlementslid verliest nationaliteit

Merve Kavakci, het Turkse parlementslid voor de islamistische Faziletpartij, is definitief haar Turkse staatsburgerschap kwijt. Dat heeft een hof van beroep geoordeeld....

Merve Kavakci kwam in het nieuws doordat zij weigerde haar hoofddoekje af te doen toen zij op 1 mei dit jaar zou worden beëdigd als parlementslid. De parlementsleden, onder wie premier Bülent Ecevit, ontstaken in woede. Het dragen van hoofddoekjes in Turkije wordt door de autoriteiten gezien als een provocatie van de islamisten. Hoofddoekjes zijn verboden op scholen, universiteiten en in overheidsgebouwen. Talloze studentes is om die reden de toegang tot de universiteiten geweigerd.

Al voor haar beëdiging werd Kavakci gewaarschuwd. Maar de in de VS opgeleide informatica-deskundige liet zich niet van haar stuk brengen en ging de confrontatie met het seculiere establishment aan. Die heeft ze nu verloren. Niet alleen is ze haar Turkse nationaliteit kwijt, de autoriteiten onderzoeken ook of ze tijdens een toespraak in Chicago twee jaar geleden heeft opgeroepen tot een heilige oorlog tegen de seculiere Turkse republiek.

Meer over