nieuwscharlie hebdo

Turkije zint op juridische stappen na nieuwe spotprent over Erdogan

Turkije zal juridische en diplomatieke stappen zetten tegen het Franse tijdschrift Charlie Hebdo vanwege de cartoon van president Recep Tayyip Erdogan op de voorpagina deze week. De Turkse regeringswoordvoerder heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Protesten tegen de Franse president Emmanuel Macron laaiden deze week op in Ankara.Beeld AFP

Het gaat om een ‘walgelijke poging’ van het satirische tijdschrift ‘om zijn boodschap van cultureel racisme en haat te verspreiden’. Het Openbaar Ministerie in Turkije heeft volgens Turkse media een onderzoek geopend naar de uitgevers van het blad. Op het beledigen van het staatshoofd staat in Turkije maximaal vier jaar gevangenisstraf.

‘Macrons anti-moslimagenda werpt zijn vruchten af’, schreef regeringswoordvoerder Fahrettin Altun op Twitter, in een verwijzing naar de maatregelen die de Franse president Emmanuel Macron heeft genomen na de onthoofding van leraar Samuel Paty.

Op de spotprent is Erdogan in zijn onderbroek te zien naast een gesluierde vrouw van wie hij het gewaad optilt, zodat haar blote billen te zien zijn. De vrouw heeft een dienblad met twee wijnglazen, Erdogan zegt: ‘Oh! De profeet!’

De cartoon toont ‘geen respect voor de waarden en het geloof van anderen, en voor wat voor hun heilig is’, zei Ibrahim Kalin, de woordvoerder van de Turkse president. Het bewijst de ‘vulgariteit en immoraliteit’ van de makers van het blad.

Erdogan richtte zijn pijlen woensdag op een groter doelwit dan alleen het Franse tijdschrift. In een toespraak tot parlementariërs van zijn AK-partij zei hij dat westerse landen die de islam aanvallen ‘de Kruistochten opnieuw willen beginnen’. Het verdedigen van de profeet Mohammed ‘is voor ons een erezaak’.

Wat de president betreft is er geen ‘verdriet en woede’ vanwege de aanval op hemzelf, maar vanwege de ‘onbeschaamde aanval op mijn geliefde Profeet’. ‘Niet ik was het doelwit, maar onze waarden’, zei hij. Erdogan zei zelf de tekening niet bekeken te hebben.

Lees verder

Erdogan roept op tot boycot Franse producten, noemt Geert Wilders ‘fascist’
De ‘fascist’ Geert Wilders was maandag nog maar nauwelijks bekomen van de woede-uitbarsting zondag van Recep Tayyip Erdogan, of de Turkse president kondigde een volgende stap op de escalatieladder aan. Hij riep de Turkse bevolking op niet langer Franse producten te kopen.

‘Erdogan heeft Europa in de tang en dat weet hij – misschien is hij dronken van overmoed’
Hoe kijken mensen in Istanbul naar Frankrijk nadat Erdogan zich maandag aansloot bij een boycot van Franse producten door enkele landen in het Midden-Oosten? Correspondent Rob Vreeken vertelt hoe de Turkse vlag erbij hangt.

Meer over