Turkije zet 1.112 geestelijken uit functie, klopjacht naar coupplegers is gaande

Sinds de mislukte staatsgreep heeft Turkije 1.112 medewerkers uit hun functie gezet, onder wie ook predikers en koranleraren. Dat maakte het staatsorgaan voor religieuze zaken vandaag bekend.

Pro-Erdogan demonstranten dragen een pop van de islamitische prediker Gülen met zich mee tijdens een demonstratie op het Taksim plein in Istanbul op 18 juli. Beeld epa
Pro-Erdogan demonstranten dragen een pop van de islamitische prediker Gülen met zich mee tijdens een demonstratie op het Taksim plein in Istanbul op 18 juli.Beeld epa

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu maakte vandaag ook bekend dat twee ambassadeurs, die momenteel in Ankara verblijven, uit hun functie zijn gezet. Volgens CNN Turk zijn ook twee Turkse generaals gevangen gezet in Dubai. Het zou gaan om majoor-generaal Cahit Bakir die in Afghanistan dient bij de door de NAVO geleide veiligheidsdienst en brigadier Sener Topuc die toezicht houdt op het onderwijs en de hulpverlening in Afghanistan.

Ondertussen vond vandaag een klopjacht plaats naar een groep van 11 commando's die ervan wordt verdacht president Erdogan gevangen te willen hebben nemen of te willen hebben gedood tijdens de coupnacht. Meer dan duizend speciale strijdkrachten trokken de heuvels rond de badplaats Marmaris in waar Erdogan tijdens de couppoging op vakantie was. Zij maakten hierbij gebruik van helikopters en drones, meldt een regeringsbeambte aan persbureau Reuters.

Lees ook

Getuigenissen na de zuiveringen: 'Ik ga weg, weg uit dit Turkije' (+)

'Hij noemde mij terrorist en verrader' - Interview Saniye Calkin (+), aanhangster van Fethullah Gülen.

De keten van zorgwekkend nieuws houdt aan. Het belast het gemoed in de westerse democratieën.Wat is hier aan de hand? (+)

Heksenjacht

Sinds de mislukte staatsgreep hebben de Turkse autoriteiten al meer dan 60 duizend militairen, politiefunctionarissen, rechters, onderwijzers en ambtenaren geschorst, ontslagen of gevangen gezet. Gisteren maakte de door de Turkse overheid gecontroleerde luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines bekend 211 medewerkers te hebben ontslagen.

'Er is geen enkele institutie waarin deze structuur (de Gülen-beweging, red.) niet is geïnfiltreerd', verklaarde Berat Albayrak, minister van Energie en Duurzame Energie, in een televisie-interview. 'Iedere institutie zal tegen het licht worden gehouden en wordt tegen het licht gehouden', verklaarde Albayrak die de schoonzoon is van Erdogan. Hij noemde de reactie van de Turkse autoriteiten 'juist'. 'Van een heksenjacht is geen sprake.'

De Turkse autoriteiten beschuldigen de in de VS wonende islamitische prediker en geleerde Fetthullah Gülen ervan het brein achter de couppoging van 15 juli te zijn, waarbij meer dan 265 mensen omkwamen. De Gülen-beweging heeft in Turkije een uitgebreid netwerk van aanhangers, scholen, charitatieve instellingen en bedrijven.

Meer over