NieuwsArmeense genocide

Turkije woedend om resolutie VS die genocide op Armeniërs erkent: ‘De grootste belediging’

Turkije heeft woensdag woedend gereageerd op het aannemen van twee resoluties in het Amerikaanse parlement, waarin onder andere de moord op duizenden Armeniërs wordt erkend als genocide. De Amerikaanse ambassadeur in Ankara werd ontboden en president Erdogan sprak van een ‘grote belediging’.

President Erdogan op de bijeenkomst woensdag waarin hij uithaalde naar de Amerikaanse parlementsleden.   Beeld AFP
President Erdogan op de bijeenkomst woensdag waarin hij uithaalde naar de Amerikaanse parlementsleden.Beeld AFP

De ruzie markeert opnieuw de snel verslechterende relaties tussen beide landen. De Turkse inval in Noord-Syrië heeft de betrekkingen tussen de twee Navo-bondgenoten op scherp gezet. Ankara en Washington ruziën ook al enige tijd over de Turkse aankoop van Russische wapens.

Het Huis van Afgevaardigden nam met een grote meerderheid, 405 tegen 11 stemmen, de resolutie aan waarin de dood vanaf 1915 van honderdduizenden Armeniërs in het Ottomaanse rijk wordt veroordeeld. De omschrijving van de massamoord op de Armeniërs als genocide zette echter kwaad bloed in Ankara. Turkije ontkent dat er toen sprake was van een systematische, vooraf opgezette moordpartij door de Ottomaanse autoriteiten.

Hoewel de resolutie niet bindend is en dus niet uitgevoerd hoeft te worden door de Amerikaanse regering, reageerde de Turkse regering woensdag boos. De Amerikaanse ambassadeur David Satterfield werd op het matje geroepen op het ministerie van Buitenlandse Zaken om tekst en uitleg te geven. ‘Deze resolutie zal het imago van de VS in de publieke opinie in Turkije negatief beïnvloeden’, aldus het ministerie in een verklaring.

‘Belediging’

Erdogan zei in een toespraak tot zijn AK-partij dat hij de resolutie aan zijn laars zal lappen. ‘Wij zijn verdrietig dat een parlement van een land zich schuldig maakt aan het belasteren van onze natie’, aldus Erdogan. ‘Wij beschouwen deze beschuldiging als de grootste belediging jegens ons land.’ De president beschuldigde de Congresleden van opportunisme: de resolutie werd aangenomen op een moment dat Turkije onder vuur ligt in de VS vanwege de operatie van het Turkse leger tegen de Koerden in het noorden van Syrië.

De resolutie was ingediend door de vooraanstaande Democraat Adam Schiff, die negentien jaar strijd voerde voor erkenning van wat de Armeniërs is aangedaan. ‘Wij zullen nooit vergeten’, aldus Schiff. ‘Alleen door licht te laten schijnen op de donkerste periodes van onze geschiedenis, kunnen wij leren om ze niet te herhalen’, zei zijn collega Eliot Engel, voorzitter van de Buitenlandcommissie van het Huis van Afgevaardigden.

Voor de tweede resolutie, bedoeld om Turkije met sancties te straffen voor de inval in Noord-Syrië, was ook brede steun van Democraten en Republikeinen. De resolutie legt een groot deel van de Amerikaanse wapenverkoop aan Turkije aan banden. Ook moeten de banktegoeden van hoge Turkse functionarissen worden bevroren.

In het Congres hebben zowel de Democraten als de Republikeinen het besluit van president Trump veroordeeld om de Amerikaanse troepen uit Noord-Syrië terug te trekken. Hierop besloot Ankara het gebied binnen te vallen om de Syrisch-Koerdische YPG-militie, die door Ankara een terreurbeweging wordt genoemd, aan te pakken.

Meer over