Turkije: twee mensen besmet met H5N1

In Turkije zijn twee personen besmet met het dodelijke vogelgriepvirus. Dit zei de Turkse minister Recep Akdag van Gezondheid woensdag....

Uit testresultaten blijkt volgens de minister dat hij is besmet met de de dodelijke variant H5N1. Een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie bevestigde gisteren dat dit testresultaat ‘zo goed als zeker is’. Het gaat om de eerste twee besmettingen buiten Zuidoost-Azië en China, waar meer dan zeventig mensen aan het virus zijn overleden.

De 14-jarige Mehemet Ali Kocyigit stierf zondag aan een longontsteking in het ziekenhuis van Van, ongeveer 800 kilometer ten oosten van Ankara. Behalve hem en zijn zus werden negen anderen opgenomen in het ziekenhuis met dezelfde symptomen. Zij zijn volgens de minister allen afkomstig uit hetzelfde plattelandsdistrict vlakbij de Armeense grens.

Volgens de Verenigde Naties is er nog geen reden tot paniek voor een pandemie, omdat er geen sprake zou zijn geweest van een variant die besmettelijk is van mens op mens. De besmette kinderen zouden op een boerderij hebben geholpen met het houden van pluimvee.

Behalve in Turkije zijn ook in Roemenië, Rusland en Kroatië met het vogelgriepvirus besmette vogels aangetroffen. In Roemenië werden gisteren zeven nieuwe besmettingshaarden ontdekt van de voor mensen gevaarlijke variant van het virus, dat zou zijn overgebracht door trekvogels. Ook in China werd gisteren een nieuwe uitbraak bekendgemaakt, in de zuidwestelijke provincie Sichuan.

Meer over