Turkije slaat terug na aanslag: 'Tweehonderd IS-slachtoffers'

Turkije heeft zware artilleriebeschietingen uitgevoerd in het grensgebied met Syrië en Irak. Daarbij zouden tweehonderd strijders van Islamitische Staat zijn gedood, aldus de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Hij noemde het een vergeldingsactie voor de zelfmoordaanslag in Istanbul waarbij dinsdag tien Duitse toeristen om het leven kwamen.

Kees Elenbaas
Turkse politie op wacht bij de plek waar dinsdag een aanslag is gepleegd. Beeld afp
Turkse politie op wacht bij de plek waar dinsdag een aanslag is gepleegd.Beeld afp

Davutoglu sprak donderdag in de hoofdstad Ankara de jaarlijkse conferentie van Turkse ambassadeurs toe en onderstreepte dat Turkije hard en vastberaden zal optreden tegen terrorisme. De Turkse regeringsleider zei dat het leger de opdracht had gekregen om IS-doelen in Irak en Syrië aan te vallen direct nadat duidelijk was dat de aanslag in Istanbul was uitgevoerd door IS.

Ruim 500 artilleriegranaten daalden in 48 uur neer op posities van IS, waarbij ook een aantal regionale leiders van IS zouden zijn omgekomen. Hoe men zo snel heeft vastgesteld om hoeveel doden het gaat en wie zijn zijn, maakte de verklaring van Davutoglu niet duidelijk. 'Vanaf nu zal op iedere dreiging tegen Turkije en onze gasten deze vorm van vergelding volgen', zei de premier. Hij benadrukte ook dat het belangrijk is om een onderscheid te blijven maken tussen 'gewone' Syrische vluchtelingen en aanhangers van IS.

Turkije lijkt met deze harde vergeldingsactie tegen IS een andere weg ingeslagen te zijn. Op verzoek van haar bondgenoten sloot Turkije zich in de zomer weliswaar aan bij de strijd tegen IS - en stelde de Amerikanen zelfs de luchtmachtbasis Incirlik ter beschikking om van daaruit met gevechtsvliegtuigen en drones doelen van IS aan te vallen - maar critici beweerden dat Turkije in werkelijkheid vooral operaties uitvoerde tegen kampen en posities van de PKK. Het bestand tussen Ankara en de Koerdische afscheidingsbeweging PKK liep in dezelfde periode af en de gevechten in het zuidoosten van het land zijn sindsdien in alle hevigheid losgebarsten.

'Turkije zal iedere vorm van terreur blijven bestrijden', zo citeren Turkse media Davutoglu tijdens een toespraak voor een technologische forum in Ankara. Hij doelde daarmee op de terreuraanslag van de PKK op een politiebureau in Diyarbakir in de nacht van woensdag op donderdag. Daar werd een zware autobom tot ontploffing gebracht die het politiekantoor en een aangrenzend gasthuis vrijwel volledig verwoeste. Bij de aanslag vielen zes doden, onder wie twee jonge kinderen en een baby; 43 anderen raakten gewond.

Delen van Diyarbakir en van steden en dorpen in de regio lijken meer en meer op oorlogsgebied door de massale aanwezigheid van veiligheidstroepen en het Turkse leger ondersteund door zwaar materieel. Delen van steden en dorpen worden afgegrendeld en er geldt een uitgaansverbod. PKK militanten op hun beurt voeren aanvallen uit op leger en politie. Media worden in het gebied niet toegelaten.

Meer dan duizend academici en ruim honderd journalisten hebben deze week een petitie getekend met een oproep aan de Turkse regering om een einde te maken aan het geweld in het zuidoosten van het land. Dit tot grote woede van president Recep Tayyip Erdogan. Hij noemde de academici een 'vijfde colonne' en landverraders die de nationale veiligheid van het land ondermijnen. De president wil de ondertekenaars van de petitie strafrechtelijk laten vervolgen.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over