Turkije publiceert opname waarschuwing Russisch gevechtsvliegtuig

'Verander uw koers', is te horen op een audioboodschap die het Turkse leger woensdag naar buiten heeft gebracht. Het is volgens Turkije een waarschuwing aan het adres van het Russische gevechtsvliegtuig dat dinsdag uit de lucht werd geschoten. Rusland ontkent dat het toestel gewaarschuwd was.

Russen protesteren tegen Turkije. Op de borden valt te lezen: 'Turkije werkt samen met IS', en 'Rusland zal deze dolksteek niet vergeten.' Beeld epa
Russen protesteren tegen Turkije. Op de borden valt te lezen: 'Turkije werkt samen met IS', en 'Rusland zal deze dolksteek niet vergeten.'Beeld epa

Een dag na het incident bij de Turks-Syrische grens heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, met zowel zijn Amerikaanse collega Kerry als zijn EU-collaga Mogherini gebeld. Alle partijen zijn het eens dat de rust moet worden bewaard. Kerry benadrukte dat de strijd tegen IS op dit moment het belangrijkst is. 'We moeten dit niet laten escaleren', liet hij weten.

Lavrov noemde het neerhalen van het gevechtsvliegtuig een 'grove overtreding' van de overeenstemming tussen Washington en Moskou over het luchtruim. Desondanks kwam hij met Mogherini overeen dat er in Syrië naar een diplomatieke oplossing moet worden gezocht. Beide leiders waren het erover eens dat het pad dat bij de vredesbesprekingen in Wenen werd ingeslagen, moet worden gevolgd.

Rusland wordt in zijn kritiek gesteund door bondgenoot Iran. President Rouhani beschuldigde Turkije woensdag van het opdrijven van de spanningen in de regio.

Ondanks deze kritiek blijft het Turkse leger volhouden dat het opereerde volgens de regels. Een woordvoerder liet weten dat er met man en macht geprobeerd is om de piloten en redden. Eén van de twee Russische piloten kwam om het leven. De Turkse autoriteiten hebben militairen die op de Russische ambassade werken uitgenodigd om naar het commandocentrum te komen.

Droom spat uiteen

Het had zo mooi kunnen zijn: een coalitie tegen IS. Vooral de Franse president Hollande is erop gebrand. Maar zijn missie is nu vrijwel onmogelijk geworden. (+)

null Beeld reuters
Beeld reuters

Reactie Rutte

De Nederlandse inlichtingendiensten bevestigen de lezing van Turkije dat het Russische gevechtsvliegtuig dinsdag is neergehaald in het Turkse luchtruim en vervolgens is neergestort in Syrië. Premier Mark Rutte zei dat woensdag in de Tweede Kamer.

Ook andere NAVO-landen hebben de lezing van Turkije over het incident bevestigd. Volgens Rutte is er geen reden om te twijfelen. Hij voelt dan ook niet voor een commissie die het incident zou moeten onderzoeken.

Financiële strijd

Ondertussen gaan de bombardementen in Syrië tegen IS door. De Amerikaanse president Barack Obama liet woensdag weten dat 'sleutelfiguren' zijn geëlimineerd, en dat de aanvoerslijnen van de organisatie zijn afgesloten.

De Verenigde Staten (VS) hebben woensdag ook de strijd in Syrië op financieel vlak geïntensiveerd. Tien instellingen die de regering van de Syrische dictator Bashar al-Assad financieel steunen, hebben sancties gekregen van de VS. Hieronder valt ook een Russische bank. De Russen reageerden verontwaardigd: 'De VS moet stoppen met deze geopolitieke spelletjes', aldus een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Franse president Hollande reageerde ook op de situatie in Turkije: 'Alles moet worden gedaan om de situatie te deëscaleren'. Hollande zal donderdag met de Russische president Poetin praten over het gevecht tegen IS. Het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig door Turkije zal ongetwijfeld ook aan bod komen.

Alle lidstaten van de EU hebben hun directe of indirecte steun aan de Franse operatie in Syrië toegezegd. Dat liet de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian weten. De Duitse bondskanselier Angela Merkel, op bezoek in Parijs, zei dat ze het als 'haar plicht beschouwt' om te helpen.


Merkel en Hollande leggen bloemen bij het Place de la République. Beeld ap
Merkel en Hollande leggen bloemen bij het Place de la République.Beeld ap
Meer over