Turkije: lichaam Russische piloot op weg naar huis

Het lichaam van de Russische piloot die omkwam nadat Turkije zijn toestel uit de lucht had geschoten is in Turkije aangekomen en wordt zondag terug naar Rusland gebracht. Dat heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu zondag gezegd.

Mensen leggen bloemen voor de piloten bij een monument voor Russische officieren in Moskou. Beeld epa
Mensen leggen bloemen voor de piloten bij een monument voor Russische officieren in Moskou.Beeld epa

De straaljager werd neergeschoten omdat die het Turkse luchtruim zou zijn binnengevlogen. De Turkse autoriteiten zeggen dat de piloten meerdere keren zijn gewaarschuwd. Het toestel stortte neer in Syrië. Rusland ontkent dat het toestel het Turkse luchtruim heeft geschonden.

Het lichaam van de piloot is in de nacht van zaterdag op zondag van Syrië naar Turkije gebracht. Orthodoxe priesters hebben daar volgens de Russische traditie de uitvaart geregeld.

De betrekkingen tussen de twee landen zijn sinds het incident flink bekoeld. Premier Davutoglu zei dat het belangrijk is dat de lijnen met Rusland openblijven. De economische sancties die Rusland heeft aangekondigd zijn volgens de premier in strijd met internationale regelgeving en niet in lijn met de 'nauwe vriendschap' tussen Rusland en Turkije.

undefined

Turkse officieren salueren als de kist van de Russische piloot in het toestel wordt gedragen dat hem naar Rusland zal vliegen. Beeld ap
Turkse officieren salueren als de kist van de Russische piloot in het toestel wordt gedragen dat hem naar Rusland zal vliegen.Beeld ap
Meer over