Turkije: Koerden achter aanslag

Kort na de aanslag in Ankara waarbij woensdag 28 doden vielen wist Turkije al de identiteit van de dader te melden. Details werden met bevriende landen gedeeld. En dat is niet zonder reden.

Kees Elenbaas
De Turkse premier Ahmet Davutoglu (L), en de Turkse president Tayyip Erdogan (2-L) bij de begrafenis van de soldaat Seckin Cil, die omkwam tijdens de aanslag in Ankara. Beeld epa
De Turkse premier Ahmet Davutoglu (L), en de Turkse president Tayyip Erdogan (2-L) bij de begrafenis van de soldaat Seckin Cil, die omkwam tijdens de aanslag in Ankara.Beeld epa

Een lid van de Syrisch-Koerdische militie YPG is volgens de Turkse regering de dader van de bomaanslag gisterenavond in Ankara. Premier Ahmet Davutoglu zei voor de Turkse televisie dat de dader afkomstig was uit Syrië en in Turkije hulp kreeg van de Koerdische Arbeiders Partij PKK.

De YPG heeft donderdagavond herhaalt dat zij niets met de aanslag te maken heeft. Volgens de militie zoekt Ankara naar een excuses om de Koerdische strijders in Syrië aan te vallen. Op donderdagavond schoten Turkse tanks opnieuw op Koerdische stellingen in Syrië.

De Turkse regering heeft de ambassadeurs van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad ontboden om hen in te lichten over details van de aanslag. Ook de vertegenwoordigers van de EU en Nederland, die het tijdelijke voorzitterschap heeft, zijn daarbij uitgenodigd.

Met de ongebruikelijke stap om ambassadeurs van bevriende landen in detail in te lichten over de aanslag, wil de Turkse regering kennelijk opnieuw duidelijk maken dat de Koerdische PYD en militaire arm YPG in Syrië wel degelijk thuishoren op de lijst terroristische organisaties. Daarover is een grote ruzie ontstaan met NAVO-bondgenoot de VS, die de Syrisch-Koerdische organisaties zien als de belangrijkste bondgenoot in de strijd tegen Islamitische Staat.

Identiteit dader

De Turkse autoriteiten wisten binnen een half etmaal de identiteit van de dader te produceren, er verscheen zelfs een foto van hem in de media. Enkele uren na de aanslag bombardeerden Turkse gevechtsvliegtuigen PKK-kampen in de bergen van Noord-Irak. Daarbij werden 70 militanten van de PKK volgens premier Davutoglu 'geneutraliseerd'. In zijn toespraak op de Turkse tv benadrukte de premier dat Turkije ook door zal gaan met het bombarderen van YPG-stellingen in het noorden van Syrië. Hij herhaalde het Turkse standpunt dat de PYD en de YPG op geen enkele manier deel uit kunnen maken van eventuele vredesonderhandelingen in Syrië, evenmin als andere terroristische organisaties zoals Al Qaida en IS. 'Degenen die direct of indirect vijandige groeperingen tegen Turkije steunen, lopen het risico de status van bevriend land te verliezen', aldus Davutoglu in een scherpe waarschuwing aan de bondgenoten. 'We kunnen niet toestaan dat een NAVO-land, eerst en vooral de VS, contacten onderhoudt met een terroristische organisatie die ons aanvalt in het hart van Turkije.'

President Recep Tayyip Erdogan stond de Turkse media te woord tijdens een bezoek aan het hoofdkwartier van de generale staf in Ankara. Erdogan zei dat er veertien verdachten in verband met de aanslag zijn gearresteerd en dat er zeker nog meer aanhoudingen zullen volgen. 'Zelfs al proberen de leiders van de PYD en de PKK te beweren dat zij er niets mee te maken hebben, onze veiligheidsdienst heeft voldoende informatie verzameld om vast te stellen dat zij het gedaan hebben', zei hij.

Vrijwel tegelijkertijd vond er bij de zuidoostelijke stad Diyarbakir door de PKK een aanslag met een bermbom plaats op een konvooi van Turkse militairen. De ravage was groot, zes militairen werden gedood en één zwaar gewond.

In de Turkse media verschenen berichten dat de afgelopen dagen honderden strijders van de Syrische oppositie vanuit het gebied rond Idlib de grens naar Turkije over hebben gestoken. Met steun van het Turkse leger zouden zij in de buurt van Kilis weer richting Syrië gaan om de oppositie in Aleppo te ondersteunen.

Vrijwel tegelijkertijd vond er bij de zuidoostelijke stad Diyarbakir door de PKK een aanslag met een bermbom plaats op een konvooi van Turkse militairen. Beeld epa
Vrijwel tegelijkertijd vond er bij de zuidoostelijke stad Diyarbakir door de PKK een aanslag met een bermbom plaats op een konvooi van Turkse militairen.Beeld epa
Meer over