'Turkije had Öcalan al lang moeten ophangen'

Turkije had de gevangen zittende leider van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, Abdullah Öcalan, al lang moeten ophangen. Oud-president en leider van de staatsgreep in 1980 generaal Kenan Evren verklaarde dit afgelopen weekeinde in de stad Denizli....

Nu is het te laat volgens voormalige juntaleider, omdat het Europese Hof van de Mensenrechten binnen afzienbare tijd uitspraak doet over het doodvonnis dat over de Koerdenleider is uitgesproken. Evren weersprak argumenten dat een dode Öcalan zou uitgroeien tot een martelaar.

Families van in de strijd tegen de PKK omgekomen Turkse dienstplichtigen boden dinsdag in het parlement een petitie aan die vergezeld ging van 2,5 miljoen handtekeningen. In de petitie wordt aangedrongen op de executie van de PKK-voorman. 'Alstublieft, gooi onze handtekeningen niet in de de prullebak, maar neem ze serieus', zei een van de indieners.

Tegengas kwam er van de voormalige voorzitter van het hoogste Hof van Beroep, rechter Sami Selçuk. Deze zei in een televisieprogramma van het onafhankelijke station Habertürk dat Turkije de doodstraf al tijden geleden had moeten afschaffen. Hij verklaarde begrip te hebben voor de gevoelens van vele Turken, maar de mensen moeten in deze kwestie enige wijsheid betrachten, vond Selçuk. Hij zei verder dat het bijwonen van een executie een afschuwelijke gebeurtenis is en dat rechters altijd spijt hebben van hun doodvonnissen.

Turkije staat onder druk van de Europese Unie om de doodstraf geheel te verbieden. Vorig jaar werd deze gedeeltelijk afgeschaft, waarbij - onder zware druk van vooral de extreemrechtse coalitiepartij MHP - nadrukkelijk een uitzondering werd gemaakt voor oorlogsmisdaden en terroristische acties. Daardoor kon Öcalan niet profiteren van de wetswijziging.

Meer over