Turkije gunt Costa Rica in slotfase nog een punt

Hoewel teleurgesteld over het resultaat tegen Costa Rica (1-1) keek de Turkse bondscoach Senol Gunes gisteren toch redelijk optimistisch naar de laatste groepswedstrijd, donderdag tegen China....

Turkije blijft echter afhankelijk van het resultaat van het duel tussen Costa Rica en Brazilië. De Midden-Amerikanen hebben tegen de vice-wereldkampioen aan een punt voldoende voor deelname aan de tweede ronde.

Turkije gaf de wedstrijd na de openingstreffer van Emre Belozoglu alsnog uit handen. 'We speelden voor de winst, maar na de gelijkmaker werden sommige spelers van ons moe', aldus bondscoach Gunes.

'Dit is echt een grote teleurstelling. We zijn voor het eerst in 48 jaar weer bij het WK en willen graag ver komen. Nu moeten we winnen van China en afwachten wat Costa Rica tegen Brazilië doet.' Een punt in dat duel is voldoende om de Turken buitenspel te zetten.

Turkije zit het bepaald niet mee. In het eerste duel tegen Brazilië speelde het land van bondscoach Günes voortreffelijk, maar verloor het door een omstreden strafschop. Tegen Costa Rica slaagde het er niet in een voorsprong vast te houden.

De hernieuwde teleurstelling kon zich wel eens tegen de bondscoach keren. Günes haalde in de tweede helft Sükür en Bastürk naar de kant, de vedettes die door de achterban als onmisbaar worden beschouwd. Het spelbeeld gaf hem mogelijk gelijk, maar zonder de twee Turkse sterren kwam Costa Rica wel terug van de achterstand.

Lang had Turkije een overwicht. Kort na de hervatting leidde dat tot de openingstreffer. Emre Belozoglu van Inter Milaan zag zijn inzet aanvankelijk gekeerd door verdediger Martinez, maar scoorde alsnog in de rebound.

Daarna ging Costa Rica meer risico's nemen. Dat had vier minuten voor het einde de gelijkmaker tot gevolg, gemaakt door Parks. De invaller had even later ook nog de winnende treffer op de voet. Hij schoot echter in riante positie naast het doel van Rüstü.

Meer over