Nieuws

Turkije blijft tegen Navo-lidmaatschap Zweden en Finland

Turkije heeft zich woensdag verzet tegen het starten van de gesprekken over toetreding tot de Navo van Zweden en Finland. Turkije wil dat vooral Zweden harder optreedt tegen de Koerdische PKK, die op de terreurlijst van de EU staat.

Redactie
Turkije vindt dat Zweden en Finland te weinig doen aan de activiteiten van de PKK in hun landen. Beeld Adem Altan / AFP
Turkije vindt dat Zweden en Finland te weinig doen aan de activiteiten van de PKK in hun landen.Beeld Adem Altan / AFP

Andere Navo-lidstaten zijn groot voorstander van toetreding van Zweden en Finland, bleek woensdag op een bijeenkomst van de afgezanten van de lidstaten in Brussel. Turkije vindt dat Zweden en Finland te weinig doen aan de activiteiten van de PKK in hun landen. Zo weigeren ze Koerdische activisten aan Turkije uit te leveren. ‘Jullie willen geen terroristen aan ons uitleveren, maar jullie vragen ons wel toe te staan dat jullie lid van de Navo worden’, zei de Turkse president Erdogan woensdag in een toespraak tot parlementariërs van zijn partij.

Zweden heeft sinds de jaren tachtig veel Turkse politieke vluchtelingen toegelaten die door Turkije als terroristen worden beschouwd. Volgens de Turkse staatsomroep TRT heeft Turkije gevraagd om uitlevering van 33 mensen die volgens de Turken banden hebben met terroristische organisaties. Daarnaast is Erdogan boos over een wapenembargo dat Zweden en Finland tegen Turkije afkondigde, nadat de Turken in 2019 Syrië binnenvielen in een actie tegen Koerdische milities.

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de Navo, zei dat het diplomatiek overleg doorgaat en dat de Navo snel tot conclusies hoopt te komen. De Verenigde Staten zijn groot voorstander van een lidmaatschap van Zweden en Finland. ‘Ik heb er veel vertrouwen in dat we een consensus zullen bereiken’, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zondag.

Meer over