Tuchtrechtelijke uitspraken over advocaten publiek

Het hoogste tuchtrechtorgaan van de advocatuur moet inzage verschaffen in zijn uitspraken van de laatste tien jaar. Kortgedingrechter J. Mendlik bepaalde dit woensdag in een geding dat was aangespannen door de Stichting WORM, die burgers wil helpen bij het kiezen van een deskundige en betrouwbare advocaat....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Als cliënten menen dat hun advocaat slecht werk heeft geleverd, kunnen ze hem aanklagen bij de plaatselijke deken, een advocaat die door zijn collega's is gekozen tot voorzitter van het dagelijks bestuur. De deken - in elk arrondissement een - onderzoekt de klacht en probeert deze te schikken. Lukt dat niet, dan zendt hij de klacht door naar een van de vijf raden van discipline, die vooral uit advocaten bestaan. Beroep is mogelijk bij het in Utrecht gevestigde hof van discipline, waarin vooral rechters zitten.

De Stichting WORM (Wetenschappelijk Onderzoek Rechterlijke Macht) wil inzage krijgen in de meer dan duizend uitspraken die het hof van discipline in de laatste tien jaar heeft gedaan.

'Net zoals dat gebeurt bij wasmachines in de Consumentengids, willen wij plussen en minnen kunnen zetten bij advocaten. Voor zo'n overzicht is het tuchtrechtelijk verleden van een advocaat onontbeerlijk', aldus P. Ruijs, woordvoerder van de stichting.

Meer over