Tsjoebais is de beste van allemaal

'Ik zeg tegen degenen die de trekker hebben overgehaald en tegen degenen die hiervoor betaald hebben met hun smerige, stinkende en gestolen geld; we zullen jullie krijgen....

Van onze verslaggever

Peter de Waard

AMSTERDAM

Het zijn de woorden van de Russische minister van Financiën Anatoly Tsjoebais, vlak na de moord van zijn topmedewerker Mikhail Manevich in St. Petersburg. 'Dappere woorden van een dappere minister', zegt het internationale bankiersblad Euromoney dat Tsjoebais heeft verkozen tot de minister van Financiën van het jaar 1997.

Jaarlijks organiseert dit blad de uitverkiezing van de beste ministers van Financiën en centrale bankpresidenten. Meestal gaan de prijzen naar ministers en bankpresidenten die meer diplomatiek en minder dreigend voor het voetlicht treden dan Tsjoebais.

De keuze voor de Russische minister ligt ook om andere reden niet voor de hand. Rusland lijkt nog altijd een door corruptie geteisterde financiële puinhoop. 'Maar juist het ministerie van Financiën heeft onder Anatoly Tsjoebais een nieuwe dynamiek ontwikkeld. Zijn toewijding aan de hervormingen, de daadkracht van de privatiseringen en de discipline van zijn fiscale en monetaire politiek heeft het vertrouwen gewekt van buitenlandse banken en beleggers. De prestaties van de Russische kapitaalmarkten zijn ook indrukwekkend; de aandelenkoersen zijn dit jaar al met 185 procent gestegen.'

Volgens de belangrijkste zakenbankiers is het Russische ministerie van Financiën een toonbeeld van professionalisme binnen het centrale overheidsapparaat. 'Medewerkers spreken vloeiend Engels en voeren gecompliceerde financiële operaties vrijwel vlekkeloos uit.' Zo inde het ministerie 2,5 miljard dollar belasting van gasproducent Gazprom. Ook de privatisering van de nationale telecommunicatiemaatschappij Svyazinvest was een groot succes. 'Niet alleen werden zoals bij zoveel vorige privatiseringen de aandelen simpel overgedragen, ook haalde de Russische staat hiermee 1,9 miljard dollar binnen.' Daarmee konden de salarissen en pensioenen van ambtenaren worden betaald.

De miljardair George Soros heeft inmiddels al 2,5 miljard dollar in Rusland durven investeren. 'Het roverskapitalisme in Rusland maakt plaats voor een nieuw soort westers kapitalisme waarbij de burgers de wet eerbiedigen en de rechten van aandeelhouders respecteren', zegt hij. En een medewerker van Merrill Lynch: 'Tsjoebais is politiek sterk genoeg om nationale belangen boven de belangen van allerlei clans te stellen.'

Niet alleen de verkiezing van Tsjoebais is opvallend. Ook de andere uitverkorenen komen vrijwel allemaal uit landen die niet zo lang geleden synoniem waren voor hyperinflatie, corruptie en financiële wanorde. Duitsers, Amerikanen, Japanners en ook Nederlanders zijn dit keer niet te vinden op de ranglijst; wel staan er Kenianen, Zuid-Afrikanen, Chilenen, Portugezen en - broederlijk naast elkaar - Israeli's en Egyptenaren op.

De Italiaan Carlo Ciampi is gekozen tot de beste West-Europese minister van Financiën; 'een onverslijtbare politieke rot die tracht Italië in de hoogste versnelling alsnog klaar te stomen voor de EMU'.

De Argentijn Roque Fernandez - 'Argentinië heeft de hoogste economische groei en laagste inflatie in Latijns-Amerika - is de beste minister van dit continent. En de Zuid-Afrikaan Trevor Manuel is gekozen tot de beste minister van Financiën in Afrika. Palianappan Chidambaram uit India is tenslotte dit jaar de beste schatkistbewaarder in Azië. 'Hij is erin geslaagd de rentetarieven te verlagen, de banken te overtuigen meer te lenen en de financiële markten open te stellen voor buitenlanders.'

Dat de ministers uit landen als India, Zuid-Afrika, Italië en Rusland in de prijzen vallen is niet vreemd. De lijst is samengesteld door bankiers. Ministers uit landen die bezig zijn met het in gang zetten van een grote omwenteling, zorgen nu eenmaal voor spectaculairdere deals dan ministers die alleen maar op de winkel passen zoals de Nederlandse minister Zalm, de Duitse minister Waigel of de Amerikaanse minister van Financiën Rubin.

Wel mag het westen nog de in bankiersogen slechtste minister van Financiën leveren. Euromoney reikt deze prijs uit aan de Fransman Dominque Strauss-Kahn; iemand die de hele zakenwereld tegen zich in het harnas joeg door onmiddellijk na zijn aantreden met een voorstel te komen voor een extra winstbelasting.

Meer over